Стив Ханке мъти водата: Еврото в България ще докара корупция и инфлация

Политиките на Кирил Петков и Асен Василев тласкат страната към катастрофа, отсъди бащата на борда

Новини
13:10 - 07 Септември 2022
3923
Стив Ханке мъти водата: Еврото в България ще докара корупция и инфлация

Бащата на валутния борд Стив Ханке направи поредните апокалиптични прогнози за икономическата и социална съдба на България, като отново отсече, че политици у нас искат да съборят борда и така да предопределят свирепа зима тази година.

Според Ханке, в блиц интервю пред "Епицентър", „Европа  по настояване на Велика сила - Съединените щати, е въвлечена в необявена война с друга Велика сила - Русия. Европейските политици, включително тези в България, се преструват, че знаят какво правят и могат да избегнат опустошителна икономическа криза тази зима и след това. Всъщност малцина на политически властови позиции в Европа и другаде разбират как работят пазарите.”, не пести критики икономистът.

Според него, политиците на континента не са готови за икономическата катастрофа, която създадоха, като се включиха във войната с Русия. Глобалните вериги за доставки работят в мирно време, но не и когато светът е във война – гореща или икономическа война. Икономиките на Европа ще преживеят много по-трудно, отколкото повечето прогнози. Това важи и за България. Правителството на Кирил Петков предприе редица необосновани политики, които гарантират българска икономическа катастрофа, разкритикува бившите управляващи професорът.

Ханке съветва България да заеме по-неутрална позиция спрямо Русия, по подобие на Турция.

„Обявявайки открито война на Русия, правителството на Кирил Петков, както и сегашното служебно правителство начело с Гълъб Донев, поставиха България на прицела на Русия. Това доведе до скок на разходите за енергия. Единственият начин да се намали получената енергийна инфлация е България да заеме по-неутрална позиция спрямо Русия, както направи Турция.”, заявява финансистът.
Ханке, естествено, акцентира върху предимствата на валутния борда, като уверява, че докато той е в сила, дългът ще остане контролиран. „Като започнем от министъра на финансите Владислав Горанов, продължим с министъра на финансите Асен Василев и сега вицепремиера Атанас Пеканов, България има трима политици, които не харесват дисциплината на валутния борд и искат да го премахнат, като преминат към еврото. Всички те многократно са правили неоснователни, безотговорни изказвания.”, стреля  Ханке.

Според съветника на Рейгън, твърдението на Атанас Пеканов, че преминаването към еврото няма да увеличи инфлацията в България. „Твърдението на Пеканов е голословно и абсурдно. Интересното е, че българското общество изглежда знае каква игра играят тези трима политици. Българите знаят, че валутният борд дисциплинира фискалните дела на България. Затова обществото иска запазване на валутния борд и 142-годишния лев. Обществото знае, че приемането на еврото ще доведе до по-разточителни държавни разходи, повече корупция и повече инфлация.”, отсича Ханке.

Единственият начин да се сложи край на енергийния хаос, който обхваща Европа, е да се премахнат санкциите срещу Русия и да се преговаря за мирно споразумение в Украйна, съветва професорът.