Стоичков рамо до рамо с Роналдо и Марадона

Българинът беше включен в престижна класация заедно още с Анри, Буфон и Шевченко

Спорт
21:22 - 04 Септември 2021
6922
Стоичков рамо до рамо с Роналдо и Марадона

Във връзка с трансфера на суперзвездата Кристиано Роналдо в Манчестър Юнайтед, от испанското издание AS съставиха класация на “най-очакваните завръщания в историята на футбола”, в която фигурират имената на 13 легендарни и популярни играчи.

В списъка има и българско участие - това на Христо Стоичков заради завръщането му в Барселона. Освен Камата и Кристиано Роналдо, място в него намират също така Диего Армандо Марадона (Бока Хуниорс), Хуан Роман Рикелме (Бока Хуниорс и Архентинос Хуниорс), Фернандо Торес (Атлетико Мадрид), Тиери Анри (Арсенал), Дидие Дрогба (Челси), Иван Ракитич (Севиля), Хоакин (Бетис), Джанлуиджи Буфон (Парма и Ювентус), Андрий Шевченко (Милан и Динамо Киев), Хесус Навас (Севиля) и Антоан Гризман (Атлетико Мадрид). Както е известно, Стоичков имаше два периода на “Камп Ноу”: 1990 - 1995 г. и 1996 - 1998 г.

Ето какво пише AS за българина: “Главен герой на “Дрийм тийм”-а на Барселона от 90-те години на миналия век, той спечели първата Европейска купа в историята на клуба. Привлечен през лятото на 1990 г., той остана за пет сезона, в които спечели титлата на Испания четири поредни пъти. Всички тези трофеи му помогнаха да спечели “Златната обувка” заедно с Уго Санчес през 1990 г. (всъщност като играч на ЦСКА - б.р.) и “Златната топка” през 1994 г.

Неговият трансфер в италианския Парма му осигури само една кампания там и след 23 мача с 5 гола, той се завърна в Барса под ръководството на сър Боби Робсън. Но през сезон 1997/98 с Луис ван Гаал като треньор, той не се радваше на много възможности за игра и трябваше да потърси изходящ трансфер”.