Стоичков в още една престижна класация – на най-бързите голове

Месеци преди първенството в Германия вижте списъка на тези, които са отбелязали още от съблекалнята

Спорт
14:39 - 26 Март 2024
4438
Стоичков в още една престижна класация – на най-бързите голове

В навечерието на Евро 2024 ви предлагаме списък с най-бързите голове, отбелязани в историята на европейските първенства.

Нищо не дава тон на един мач повече от ранния гол. Той може да проправи пътя към по-оспорван двубой или напълно да срине емоционално даден тим.

В следващия списък ще видите някои от най-бързите голове в историята на Европейските първенства, а там своето запазено място има и Христо Стоичков, естествено.

1:07 мин. - Дмитрий Кириченко (Русия – Гърция 2:1, 20 юни 2004 г.)

Руснакът Кириченко наблюдаваше как отборът му губи предишните си мачове от резервната скамейка. Когато треньорът Георги Ярцев го пусна за последния мач от група А, той влезе в историята, като вкара с добре премерен шут покрай вратаря Антониос Никополидис само след 67 секунди. Това остава най-бързият гол във финалите на Европейските първенства.

1:21 мин. - Емил Форсберг (Швеция – Полша 3:2, 23 юни 2021 г.)

Нападателят на РБ Лайпциг нанася удар след само 81 секунди, за да даде преднина на Швеция и да зашемети Полша. Форсберг добавя втори гол, но Полша изравнява пет минути преди края на мача. Въпреки това Виктор Клаесон реализира в четвъртата минута на добавеното време, за да осигури победата на скандинавците.

1:40 мин. - Роберт Левандовски (Полша - Португалия 1:1 (3:5 след дузпи), 30 юни 2016 г.)

Без реализира гол след първите си четири мача, Роберт Левандовски, който влезе и в историята на Бундеслигата, като счупи голмайсторския рекорд на Герд Мюлер, не можеше да желае по-добро начало срещу Португалия в четвъртфинала, тъй като отбеляза след само 100 секунди на часовника. За съжаление попадението не успя да донесе победата, тъй като Полша загуби от иберийците след дузпи.

1:56 мин. – Люк Шоу (Англия - Италия 1:1 (2:4 след дузпи), 11 юли 2021 г.)

Англия започна по най-добрия възможен начин финала на стадион "Уембли", когато левия бранител Люк Шоу се разписа от близко разстояние. Голът на футболиста на Манчестър Юнайтед е най-бързият във финал на Европейско първенство. Италия изравни през второто полувреме, преди да спечели титлата с дузпи.

2:00 мин. - Роби Брейди (Франция - Република Ирландия 2:1, 26 юни 2016 г.)

Играейки мач от елиминациите срещу Франция в Лион, Брейди даде на Ирландия точното начало, от което се нуждаеше, като откри резултата още във втората минута, реализирайки успешно дузпа.

Островитяните не можаха да наберат достатъчно скорост, за да предизвикат приятна за тях развръзка, тъй като французите изравниха и спечелиха мача с 2:1.

2:07 мин. - Сергей Алейников (Англия – СССР 1:3, 18 юни 1988 г.)

Ранно подхлъзване на Глен Ходъл след изтичането на две минути позволи на Алейников да се втурне на скорост през центъра и да вкара покрай вратаря Крис Уудс, като завършекът бе предшестван от остър завой. Ранният импулс беше важен за Съветския съюз, който печели мача с 3:1 и се класира на полуфинал.

2:14 – Пьотр Ирачек (Гърция -Чехия 1:2, 12 юни 2012 г.)

Пьотр Ирачек, асистиран с красив пас от Томаш Хубшман, вкара гол срещу Гърция след 134 секунди, с което определи темпото на мача и чехите продължиха, за да спечелят в крайна сметка с 2:1. Победата позволи на Чехия да грабне първите си точки в груповата фаза.

2:14 мин. - Алън Шиърър (Германия - Англия 1:1 (6:5 след дузпи), 26 юни 1996 г.)

Разделяйки се по подобен начин с Пьотр Ирачек, Шиърър създаде настроение за вълнуващ полуфинал с Германия, като нанесе удар в рамките на 134 секунди игра. Той прояви истински инстинкт на нападател, тъй като беше на правилното място в правилния момент, когато германският страж Андреас Кьопке отрази волето на Пол Инс. Голът обаче не се оказа решаващ, тъй като Англия отпадна от Европейското първенство след поражение от Германия с дузпи.

2:25 мин. - Майкъл Оуен (Португалия - Англия 2:2 (6:5 след дузпи), 24 юни 2004 г.)

Майкъл Оуен накара английските сърца да трепнат, след като се нагърби с отговорността и вкара първия гол за Англия след 145 секунди след началото на мача. Въпреки това след 120 минути футбол двата отбора нямаше как да определят победителя, тъй като резултатът остана 2:2 след допълнителното време и мачът отиде към дузпи. По ирония на съдбата вратарят на Португалия Рикардо, който бе допуснал ранния гол, вкара решителния изстрел от бялата точка, за да изпрати Португалия на полуфинала.

2.27 мин. - Христо Стоичков (България – Румъния 1:0, 13 юни 1996 г.)

Когато след 147 секунди на мача на "Сейнт Джеймсис Парк" българският ас Стоичков вкара покрай вратаря на Румъния Богдан Стеля, много зрители пропуснаха гола, тъй като все още не бяха настанени по местата си. Кулминацията на цялата акция бе от грешка на Миодраг Белодедич, която позволи на Стоичков да пробие през сърцето на румънската защита, след което да си направи място и да завърши с гол след бърза тупалка.

5.17 мин. - Чус Переда (Испания - СССР, 21 юни 1964 г.)

Най-старият гол в списъка - испанецът Чус Переда посреща центриране на Луис Суарес от десния фланг и след 317 секунди вкарва топката в мрежата. Испанците продължават напред, след като печелят мача.