Стойчо Кацаров: Омикрон е изравнен като симптоматика с грипа

Не се налагат нови мерки, увери бившият министър на здравеопазването

Новини
16:01 - 31 Юли 2022
6137
Стойчо Кацаров: Омикрон е изравнен като симптоматика с грипа

Бившият служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров заяви пред БНТ, че според него новата вълна от COVID-19 не представлява заплаха и не се налагат извънредни мерки. По думите му Омикрон е изравнен като симптоматика с грипа. Според него работата на предстоящото служебно правителство ще бъде значително по-лесна, въпреки новата вълна на COVID-19.

„Миналата година служебното правителство беше изправено пред големи трудности заради тежкото протичане на Делта варианта на коронавируса и заради лошото състояние, в което се намираше здравната система. Тежкото наследство от 10-годишното управление на ГЕРБ постави огромни трудности пред тогавашното служебно правителство“, коментира той.

Най-важната задача на служебното правителство е да организира честни избори, отбеляза той. В отговор на въпроса дали Кацаров е канен за министър, той коментира, че не е водил подобни разговори.

„Властта не ме интересува, интересува ме здравната система и реформата в нея. Що се отнася до реформата, аз мога да я проведа, но мога и да помагам с удоволствие на някой друг да я реализира“, отбеляза той.

Той подчерта, че е оптимист за бъдещето, защото нагласите на обществото и съвременните партии са в посока на това да се извърши реформа в здравеопазването.

"Не беше променено нещо съществено за последните месеци в сферата на здравеопазването, това е малко време за съществени промени. Притеснителното е, че няма програма за подобна промяна, при положение че здравната система наистина се нуждае от сериозни реформи", заяви Стойчо Кацаров.

Според него огромният проблем на здравната система е, че тя не е фокусирана върху потребителя.