Стойчо Младенов пред Lupa.bg: Спящият гигант скоро ще се събуди

37 години след епопеята над Ливърпул Екзекутора си спомни за 17 март

Футбол
17:06 - 17 Март 2019
2271
Стойчо Младенов пред Lupa.bg: Спящият гигант скоро ще се събуди

Аристократите имат привилегии, дори и когато са на ешафода. Смъртните им присъди не се изпълняват от обикновени палачи. Една коронована глава може да бъде отделена от тялото само от кралски палач. В европейския футбол тази роля изпълнява ЦСКА...

17 март не е обикновена дата. Е, поне не е такава за феновете на ЦСКА - на тази дата през 1982 година армейците детронират Ливърпул от европейския клубен трон. След 0:1 на "Анфийлд Роуд" червените излизат на препълнения "Васил Левски" и демонстрират мощта си - 2:0 след продължения.

Героят е известен, фактите около самия мач - също. Стойчо Младенов и двата му гола във вратата на Гробелар му отреждат специално място в армейската футболна история. Класирането на полуфинал в турнира за КЕШ е един от подвизите на българския футбол - все пак е извършен над действаш шампион.

В предния сезон ЦСКА отново се изправя срещу Ливърпул, и отново на 1/4-финал. И отпада от надпреварата за КЕШ след 1:5 в Англия и 0:1 на реванша в София. На 3 март 1982-ра армейците губят на "Анфийлд Роуд" с 0:1 на Острова. В Европа очакват нов триумф на мърсисайдци. Но българите са на друго мнение.

„Вече си бяхме научили урока. И го показахме нагледно”, спомня си Стойчо Младенов, който нощта преди реванша в София е с ужасно главоболие и почти не мигва. Това не му пречи на два пъти (в 77-та и 101-та минути) да бъде в точния момент, на точното място. Типично по английски, нали?

За този мач всичко е изписано, всичко е казано. Но за него ще се говори още дълго.

„Радващото е, че хората помнят тази дата и този епичен момент. Имам чувството, че някой ден и да го забравя, някой ще ми се обади по телефона, ще ми прати съобщение, за да ми напомни, да ми честити и да ми благодари. Тези моменти топлят и показват, че наистина сме направили нещо велико, дори немислимо за онези години”, признава Младенов, който след двубоя на 3 март си извоюва прозвището Екзекутора. Да, Екзекутора на Ливърпул.

Няма как да бъдат забравени головете, които са дело на целия отбор, въпреки че срещу тях стои моето име.

Този подвиг е плод на нашия отбор, на един голям ЦСКА, който успяхме да изградим с години. Никой не може да изтрие или за ти отнеме спомените за прегръдките, сълзите в очите, факлите и хората по трибуните, които отказваха да си тръгнат от стадиона. А като ни срещнеха по улиците след това... Ех, това е велико усещане, трябва да се изживее!”, допълва Стойчо Младенов, който в момента е треньор в казахстанския Кайсар. Помощници са му други двама българи, преминали през ЦСКА - Антатоли Нанков и Тодор Янчев. Договорът им беше подновен и те ще продължат да работят в бившата съветска република.

„Винаги следя какво се случва с ЦСКА, това е отборът на сърцето ми! В момента клубът е един спящ гигант, който в скоро време ще се събуди! Убеден съм. Не се гаси туй, що не гасне!”, заяви Младенов.

Е, времето не елиминира Бийтълс, но ЦСКА елиминира Ливърпул! Ще завършим с два цитата от едно стихотворение, посветено на отстраняването на Ливърпул:

„О, нещастен Ливърпул! Тежък беше жребият за теб - ЦСКА той ти отреди, славата ти той погреба. Но главите си вдигнете, тежки сълзи не ронете - Байерн, Нотингам, Аякс, бяха тука преди вас. Те нарекоха стадиона „Гробница за шампиони!”

„Ех - въздъхна Гробелар, Стойчо е на гола цар!”

И съставът на героите: Георги Велинов, Красимир Безински, Динко Димитров, Методи Томанов (106 - Ружди Керимов), Георги Димитров, Георги Илиев, Цветан Йончев, Стойчо Младенов, Спас Джевизов, Пламен Марков, Радослав Здравков (68 - Никола Велков)