Стойчо Стойчев: Радикалната мярка с блокирането на кръстовища крие рискове

Премиерът избягва основните въпроси, това му е грешката, твърди неговият колега - политологът Даниел Смилов

Новини
09:20 - 31 Юли 2020
1842
Стойчо Стойчев: Радикалната мярка с блокирането на кръстовища крие рискове

Слабост в позицията на премиера Бойко Борисов е, че той избягва основните въпроси, които протестите поставят - те са свързани с корупционни скандали, а отговор все още няма. Хората знаят за какво са протестите. Не мисля, че става въпрос за условен рефлекс, като има протест - да се подкрепя. Това каза политологът Даниел Смилов в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Според него протестите са подкрепени от обществото, както сочат проучвания, но подкрепата е
за основните искания на недоволството - оставка на кабинета и главния прокурор. По думите на Смилов по закон и конституция на премиера му е вменено да дава оценка как функционират институциите и има
правомощия да инициира процедури, ако смята, че не работят както трябва.

За правителството е удобно да представи протестите като президентски, но те всъщност не са. Виждаме, че имаме формално една конституция, но в главите на определени политици нещата са съвсем различни, продължи той.

Политологът Стойчо Стойчев обясни, че радикална мярка като блокиране на кръстовища от протестиращи, винаги крие рискове. Когато всеки ден е блокирано кръстовището, то става част от ежедневието и няма въздействащия ефект на протестна акция, по-скоро досадата да се заобикаля едно препятствие.

Според него подкрепата към протестите, но нежеланието за предсрочни избори се дължи на автоматизма, с който човек казва, че подкрепя недоволството, защото съществува социална нагласа, че това е нещо справедливо.

Хората започват да се замислят чисто практически, ако има предсрочни избори и какво ще стане, ако те са на пролет. Важно е, когато премиерът бяга от основния въпрос, но спазва линия на поведение да не се меси или коментира процесуално избора на съдии и прокурори във ВСС, продължи той.

Според Стойчев президентът Румен Радев може да се определи като неформален лидер на протестите.