Стоилов изплува: Българският футбол отдавна е под дъното, Левски винаги е за почтеността!

Да подкрепим президент срещу, който да няма постоянни дела, заяви наставникът на Левски

Спорт
16:24 - 01 Ноември 2022
1660
Стоилов изплува: Българският футбол отдавна е под дъното, Левски винаги е за почтеността!

Старши треньорът на Левски Станимир Стоилов говори пред медиите преди гостуването на Черно море, но освен за срещата наставникът засегна и темата с декларацията на "сините", в която клубът поиска извънреден Конгрес на БФС. Стоилов е категоричен, че българският футбол е под дъното и клубовете трябва да се съберат и да начертаят план и стратегия за развитието му.

"Надали една победа може да гарантира постоянство в резултатите. По- важно е да намерим пътя към победите и постоянстовто в играта. Добър мач и победа може да повдигне самочувствието. С оглед на проблемите, които имаме с атакуващите футболисти, тя може би ще им даде самочувствие на тези, които са здрави", започна Мъри.

"Все още имаме доста проблеми от последния мач. Ясно е отсъствието на Билал Бари, Илиян Стефанов и на Ивелин Попов. Имаме още здравословни проблеми, които според мен няма да отшумят до мача. Пак казвам ясно е, че се случи така, че в един период основните ни играчи в атака получиха травми. Младите, които са тука ще имат шанс да ги заместят. Когато трима от основните или двама отсъстват...Има проблеми с конкуренцията. Надявам се с колективни действия да ги преодолеем", каза още той.

"Напоследък зачестиха безброй претенции и желания на всякакви клубове. Смятам, че е време в българския футбол да седнем и да си кажем проблемите. Да начертаем програма, стратегии. Да подкрепим президент срещу, който да няма постоянни дела. След като сме си казали всичко да седнем зад този план и президент. Когато искаме да се съберем не се събираме. Да си ги кажем веднъж завинаги и да седим зад него", сподели Мъри относно декларация на Левски, в която "сините" поискаха извънреден Конгрес.

"До 15 човека ще съберем група. Няма да развалям младите футболисти. Рупанов сто процента ще пътува. Други млади няма да взимаме. Имаме 14-15 играчи, все пак играят 11, няма да правим толкова смени. Имаме два мача, ако някои от играчите оздравее, ще го прехвърлим бързо до Варна", разкри Стоилов.

"Не сме предложили име или човек. Моята лична позиция е, че всички трябва в разговори да изчистим някаква стратегия и план за развитие. И след това когато се избере президент да седим всички зад него. А не след първата победа или загуба да скачаме. А не да си говорим по медиите и всеки да си пуска декларации. Сираков като собственик на клуба ще решава за кого да гласува. Невинаги се дава достатъчно яснота на хора, които са специалисти да си изкажат мнението. Да се приеме стратегия и план и да си затворим устите, да работим повече", заяви още треньорът.

"Българският футбол отдавна е под дъното. Нямаме един стадион. Трудно развиваме и достатъчно играчи", категоричен бе Мъри.

"Август обявихме нашето желание краят на първенството да е края на ноември. Простата логика е, че нашите играчи 11 месеца играха непрекъснато и заслужават месец почивка. След 3-4 декември за нас не е приемливо да се играе. През другото време могат да назначават мачове както искат. Казали сме, че сме готови да играем с Вихрен Сандански и в паузата за националните отбори. Без националите си да играем не е проблем. Не сме най-добрия опонент и най-добрия слугинаж на много хора. Те няма да се съобразят с наето желание, а с това на други хора", заяви Стоилов.

"Не искаме да изпадаме в дребнотемия. Съдийство, наказания и други неща. Искаме тотална пормяна. Да сменим шефа на съдиите, шефа на ДК, а не искаме да променим футбола. Футболът в цял свят е отишъл доста напред, а ние сме доста изостанали. Ако ние сме виновни и криви, нека приемат други решения, ние ще се съобразим", добави той.

"За нашия клуб няма лице на промяната. Нямаме определен. От това, което видяхме на този етап не сме впечатлени и от Изпълкома, който беше предложен. Затова искаме съставът на Изпълкома да се каже предварително. Част от претенциите на клубовете са част от това иестестве, че няко се възпозва от сила. За нас най-важното е да има позитивни промени", каза още Стоилов.

"Това са въпроси, които трябва да се зададат на хората, които ги назначават. Избягвам да коментирам съдийството. Даже получават прекалено голям толеранс от моя страна и от страна на клуба. Не коментираме спорни ситуации, фалове, дузпи. В последния мач имаше определени грубости, които бяха ужасяващи. Видяхте травмата на Илиян Стефанов. ИМаше грешки и в едната, и в другата посока. Затова казвам, че е време да се изчисти един план и стратегия и да ги следваме", заяви треньорът на "сините".

"Ако трябва да съм честен не съм оптимист, но Левски винаги е бил за развитието на футбола. За почтеността. Точно в паузата е добре да си кажем проблемите и как да станат нещата. При нас често нещата се замитат и се забравят. Надявам се, че през тези 3-4 месеца да седнем да коментираме.

Ако ние бъркаме, да ни се каже къде бъркаме. За да се стигне до това масово недоволствие значи има нещо. Когато хората имат власт като членове на Изпълком злоупотребяват с власт. С присъствието на системата ВАР травма като на Стефанов, даже е абсурдно да я коментираме. Отношението към футболния клуб Левски невинаги е най-доброто. Същото беше и с наказанието. Няма доказателства, а загубихме голяма сума пари, която е жизненоважна. Време е да се започнне да се работи точно и ясно. Трябва да се промени и наказателната уредба, за да няма измъкване. Нагласят си ги както им е удобно. "

"След като 90% от клубовете пускат декларации, нормално е всички заедно поне да седнем и да коментираме футбол. Но на много хора няма да им се иска да коментираме, а да има просто един вот. Ние сме твърдо за сядане и изчистване на всички проблеми. Така ще бъде по-лесно и на следващия президент да управлява. Левски иска прозрачност и разговори", завърши Стоилов.