Столичани остро: Площад "Желю Желев"?! Той беше човек на Луканов и мултак

Новини
14:03 - 11 Март 2021
9421
Столичани остро: Площад "Желю Желев"?! Той беше човек на Луканов и мултак

Идеята на столичните общинари да кръстят централен площад в София на името на бившия президент Желю Желев провокира остри реакции от мнозина, сред които и бивши и настоящи демократи. Някогашни седесари извадиха „кирливи ризи” на философа от Веселиново, като подчертаха близостта му приживе с експремиера Андрей Луканов и шефа на „Мултигруп” Илия Павлов.
 
Особено остро срещу намерението на СОС скочи някогашният син зам.-кмет на София и бивш зам.-председател на СДС на София Иван Сотиров.

"Столичният общински съвет щял да приеме решение да именува централен столичен площад на името на избрания с благословията на Луканов президент, който се гордееше, че е марксист, който организира Боянските ливади за свалянето на първото демократично правителство на България и който обичаше да купонясва на мулташки тържества.", натърти Сотиров.

За сметка на това в София няма достойни почетни знаци за множество велики българи, добави той в пост в социалните мрежи. Сотиров дори публикува прочуто скандално видео от купон на "Мултигруп", на което почетни гости са Желю Желев и съпругата му Мария Желева.

Мнозина от недолюбващите покойния президент настояха, че фигурата му не е от такъв мащаб, че името му да увековечи площад на пъпа на София.

Инициативният комитет, дал предложението на столичните общинари, настоя името на Желев да получи пространството между ул. „Московска“, пл. „Княз Александър I“ и сградата на Народното събрание – площ, която в момента се ползва за паркинг.

"Желю нямаше сериозен авторитет нито като учен, нито като политик. Във Франция доста го подиграваха, включително негови колеги професори, възпротиви се на идеята и критикът на експрезидента Тодор Крапчев.

"На негово име може да се преименува само някоя студентска аудитория, или площадът пред паметника на Съветската армия. Много грехове има той към българската демокрация", написаха други.

Приживе, а и след смъртта си, Желев е обвиняван, че стои в основата на свалянето на първото демократично правителство – синият кабинет на Филип Димитров, падна след вот на доверие, поискан от самия министър-председател, след тежка конфронтация с президента.

Според мнозина седесари, и не само, пресконференцията на някогашния държавен глава на „Боянските ливади” на 30 август 1992 г., на която той остро критикува синьото правителство, е била директно възприета като сигнал за сваляне на първото демократично правителство на България.

Президентът Желев почина внезапно на 30 януари 2015-а, малко преди да навърши 80 години. Той е погребан без държавни привилегии на гробището в "Бояна" между могилите на обикновени граждани.