Столтенберг: Складовете с боеприпаси на НАТО са празни

Нуждаем се от по-мощна военна индустрия, заяви генсекът на Алианса

Новини
18:53 - 19 Юни 2023
3985
Столтенберг: Складовете с боеприпаси на НАТО са празни

Складовете за оръжие и боеприпаси на НАТО са празни и трябва да бъдат запълнени възможно най-скоро. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС.

Нуждаем се от по-мощна военна индустрия. Нашите запаси от оръжия и боеприпаси са изчерпани и трябва да бъдат попълнени не само в Германия, но и в много страни от НАТО, посочи той.

Столтенберг подчерта, че е провел важна среща с министрите на отбраната в НАТО, на която е било обсъдено увеличението на военното производство, за да се осигурят веригите на доставки и да се премахнат ненужните бариери за сътрудничество.

По думите му е важно да се продължи подкрепата за Украйна, за да може НАТО да гарантира собствената си сигурност.

След срещата на министрите на отбраната на НАТО на 15-16 юни Столтенберг заяви, че на срещата на върха на алианса във Вилнюс на 11-12 юли ще бъде приета многогодишна програма за разширени доставки на оръжие за Украйна, която ще бъде изпълнена изцяло дори в случай на прекратяване на конфликта. Според него НАТО си поставя задачата да доведе милитаризацията на Украйна до такова ниво, че да стане невъзможно Русия да има конфликт с нея.

Столтенберг бе категоричен, че приемането на Украйна в НАТО може да бъде обсъждано, само ако тя спечели войната с Русия.