Столтенбергенг се оттегля от НАТО през есента

Мандатът му бе удължен до 30 септември през март миналата година заради войната в Украйна

Новини
13:00 - 12 Февруари 2023
2603
Столтенбергенг се оттегля от НАТО през есента

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не се стреми към още едно удължаване на мандата си начело на алианса и ще напусне поста, както е планирано през есента на тази година, предаде ДПА.

"Мандатът на генералния секретар бе удължен три пъти и той бе начело на поста почти девет години", припомни говорителката на НАТО Оана Лунджеску. "Мандатът на генералния секретар изтича в края на октомври тази година и той няма намерение да се стреми към още едно продължаване", добави тя.

Мандатът на Столтенберг бе удължен до 30 септември през март миналата година заради войната в Украйна. Неотдавна в медиите се появиха твърдения, че той може да бъде удължен отново заради конфликта.

Според изданието "Велт ам зонтаг", позоваващо се на неназовани дипломатически източници, страните членки на алианса ще удължат мандата на Столтенберг до април 2024 г., предаде Ройтерс. Вестникът допълва, че има неофициално съгласие сред 30-те членки на пакта, че Столтенберг трябва да остане на поста и след изтичането на мандата си на 30 септември, а официално решение по въпроса щяло да има в идните седмици.