Стотици арменци прекараха нощта на летището в Нагорни Карабах

Очаква се въланта да е от около 120 хиляди души, които не искат да останат под контрола на Азербайджан

Новини
14:56 - 24 Септември 2023
1820
Стотици арменци прекараха нощта на летището в Нагорни Карабах

Стотици етнически арменци остават на летището в Нагорни Карабах. Аерогарата е под контрола на руските мироопазващи сили. Сепаратистките лидери нееднократно обвиниха Азербайджан, че ще прочисти етнически Карабах, след като територията попадне под контрола на Баку.

Властите в Азербайджан отрекоха подобни намерения и обявиха, че ще спазват правата на всички жители на планинския район. Там живеят 120 000 етнически арменци. Местните лидери твърдят, че 99.9% от тях се готвят да напуснат територията. 

"Кой може да ни даде гаранция? Намерихме литър бензин, избягахме и дойдохме тук.
Имаше хора, които тръгнаха само с дрехите на гърба си. Имаше и такива, които не успяха да вземат никаква храна със себе си. Един човек припадна от глад", разказа жител на Нагорни Карабах Валери Айрапетян. 

"Тук съм с внуците си, те са ужасени, не спират да треперят от страх. Не могат да спят нощем. Руските мироопазващи сили са тук, така че смятаме, че на летището е безопасно и оставаме тук, въпреки че спим 12 души в една кола", посочи и жителка на Нагорни Карабах. 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/sXoAKy-j2B8?si=UPJjK4CKLsnjCzBc" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>