Стотици на кукерските игри в Турия

В българския празничен календар зимните и предпролетни традиции са символично свързани с отминаването на старата и настъпването на новата година

Новини
17:39 - 26 Февруари 2023
2471
Стотици на кукерските игри в Турия

Стотици гости събраха традиционните кукерски игри в павелбанското село Турия. В региона това е дългогодишна традиция, която се изпълнява на празника Сирни Заговезни и се предава от поколение на поколение. Ежегодно празникът предизвиква интереса на малки и големи и привлича посетители от цялата страна, предава БТА.

По традиция на днешния ден кукерите, наричани още „старци“ обличат традиционни за региона костюми и маски и тръгват от сутринта, обикаляйки всички къщи в селото. Стопаните очакват с нетърпение танците им, които носят плодородие и сполука, а след пречистването на къщите кукерите биват изпращани с дарове от домакина. След обиколката десетки кукери от селото се събраха в центъра, където беше запален и ритуален огън. С ритуални танци около огъня „старците“ символично изгониха зимата и злите сили, след което се хванаха на хоро в студените води на река Турия. 

В българския празничен календар зимните и предпролетни традиции са символично свързани с отминаването на старата и настъпването на новата година.  Традиционно в този период се изпълняват ритуали за здраве и плодородие, танци и игри с маски около огньове за пречистване и за прогонване на злите сили. Тези обичаи включват както езически, така и християнски елементи, а Сирни Заговезни е последният празник от зимния празничен цикъл.  

Регионът на Павел баня е известен с кукерските си състави, а по време на традиционните Чудомирови празници през месец март в село Турия, което е и родното място на известния писател и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир, се организира и Националният фестивал за кукерски игри „Старци в Турия“.