Стотици почетоха Хаджи Димитър на връх Бузлуджа

За поредна година беше представена и възстановката, организирана от Националното дружество “Традиция” и регионалния клуб „23-ти пехотен Шипченски полк – Казанлък“, в която се пресъздават събитията, случили се на върха на 18 юли 1868 година

Новини
17:43 - 15 Юли 2023
3097
Стотици почетоха Хаджи Димитър на връх Бузлуджа

Стотици се събраха днес пред паметника на Хаджи Димитър в подножието на връх Бузлуджа, за да отбележат 155-ата годишнина от гибелта на войводата и неговата чета. Гости на събитието бяха командирът на сухопътните войски Деян Дешков, кметът на Казанлък Галина Стоянова, заместник-кметове, директори на културни институти, общественици, родолюбиви граждани, предава БТА.

Честването започна със заупокойна молитва, почетен караул от 61-ва Стрямска механизирана бригада и с поднасяне на венци и цветя, а всички присъстващи почетоха паметта на загиналите герои с едноминутно мълчание. 

В тържественото си слово директорът на Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа” д-р Чавдар Ангелов напомни за легендарния поход на обединената чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и неговото значение за българската история. Сраженията на връх Бузлуджа от юли 1868 година показват веднъж завинаги, че българинът е готов да извоюва свободата си с оръжие в ръка. По думите му именно тогава и на този връх се ражда първата българска епопея в новата ни история.

Д-р Ангелов напомни, че днес се отбелязват и още три годишнини. Навършват се сто и петдесет години от публикуването за пръв път на Ботевата балада "Хаджи Димитър" на страниците на вестник “Независимост”. По този повод присъстващите имаха възможност да видят и изложба, организирана съвместно с Националния музей “Христо Ботев” в Калофер. 

Другото важно събитие, от което се навършват 140 години, е първият събор, посветен на Хаджи Димитър и неговите четници, състоял се на 17 юли 1883 г., каза още д-р Чавдар Ангелов. Организатори са членовете на ученическа дружина “Искра” и част от техните преподаватели в тогавашното мъжко класно училище в Казанлък, а това е първото честване с подобен мащаб в страната, организирано в следосвобожденска България.

Според него това доказва, че местните жители не само имат отношение към опазването на историческата памет, но и към организирането на подобни събития, които имат огромно значение за патриотизма на българския народ. Д-р Ангелов допълни, че се навършват и 25 години от възстановяването на честванията в памет на Хаджи Димитър и неговата чета, които преди това дълги години са се правели заедно със събора на Българската социалистическа партия, който се провежда на същото място. 

Д-р Чавдар Ангелов призова да вземем пример от делата на войводата и на неговите четници и да ги претворим в конкретни дела, защото само тогава може да се случи нещо добро в държавата. По-важното е да извеждаме поуки от историята, от личностите, надявам се, че патриотизмът, който трябва да бъде част от всеки един от нас и да ни води и направлява, ще остане жив и няма да бъде кух, посочи Ангелов. Патриотизмът няма да се нуждае от това да вдигаме пилони и знамена, а всичко патриотично ще претворяваме в дела, каза той и допълни, че в наши дни виждаме колко е крехък мирът и колко лесно се губи свободата. 

Участие в програмата на честванията взе казанлъшкият смесен хор “Петко Стайнов” с диригент Младен Станев. Освен традиционните песни, хорът изпълни и две напълно нови произведения от сборника “По следите на една забравена песен”, а инициативата за връщането на произведенията към живот е на д-р Чавдар Ангелов и НПМ “Шипка – Бузлуджа”. 

За поредна година беше представена и възстановката, организирана от Националното дружество “Традиция” и регионалния клуб „23-ти пехотен Шипченски полк – Казанлък“, в която се пресъздават събитията, случили се на връх Бузлуджа на 18 юли 1868 година.