Стотици убити в Донбас след примирието

Олигархът Пригожин заговори за подземен град под Бахмут

Новини
08:04 - 09 Януари 2023
3515
Стотици убити в Донбас след примирието

Украинските сили отразяват успешно непрестанните атаки срещу град Бахмут в източната Донецка област и удържат позициите си в близкия град Соледар, но се намират в "много тежко положение". Това каза украинският президент Володимир Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

"Бахмут се държи въпреки всичко. И макар по-голямата част от града да е разрушена от руските удари, нашите войници отблъскват непрестанните опити на руските сили да осъществят напредък", каза украинският лидер.

"Соледар също се държи, макар че там има още по-големи разрушения и ситуацията е много тежка", допълни Зеленски.

Той приветства размяната на пленници.

Киев и Москва размениха по 50 военни, въпреки продължаващите сражения. Украйна отрича твърденията на Русия, че при атака в Краматорск са загинали най-малко 600 украински военнослужещи.

Според руското военно министерство, това е отговорът на Москва за украинското нападение в Макеевка в новогодишната нощ. Според украинската страна там са загинали най-малко 300 руснаци, според руската – 89.

"Тези дни светът отново видя, че Русия лъже, дори когато привлича вниманието към фронта със собствените си изявления. Руски обстрел на Херсон веднага след Коледа. Удари по Краматорск и други градове в Донбас - конкретно по цивилни цели, и в момент, когато Москва говори за "режим на тишина". Още руски заплахи към Европа и света", каза още президентът на Украйна.

Междувременно основателят на частната руска армия "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че край Бахмут и Соледар има мини, които са като подземен град, съобщава украинската информационна агенция УНiАН.

Тя цитира данни от американския Институт за изследване на войната (ISW), според които руският олигарх се опитвал да оправдае неуспехите на руската армия в Бахмутското направление.

Според американските анализатори той искал да стане още по-богат покрай добива на сол и гипс от мините до Бахмут.

На 7 януари Пигожин заяви, че в тези мини се намират оръжията още от Първата световна война. Той ги описва като уникални защитни структури, приличащи на подземен град, пише УНiАН.

Според анализаторите от ISW, Пригожин все още се опитвал да получи статут на руски губернатор, което би му помогнало за бизнеса. Това обаче потвърждавало тезата, че за основателя на ЧВК „Вагнер“ личните амбиции са по-важни от победата във войната срещу Украйна.

Руските войски провеждат настъпателни операции в направленията Бахмут, Авдеевска и Лиман, а също така се опитват да подобрят тактическата си позиция в посока Купянск, съобщават от Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, цитиран от УНiАН.

Руската федерация насочва усилията си към превземането на Донецка област в рамките на административната граница, но няма успех, пише украинското издание.

От генщаба информираха, че руснаците са изстреляли една ракета и са нанесли 19 въздушни удара по позиции на Въоръжените сили на Украйна. Окупаторите извършили и повече от 10 атаки с реактивни системи за залпов огън по гражданска инфраструктура.