Страх от народния гняв: Депутати треперят, не смеят да дойдат на работа

Новини
08:46 - 05 Септември 2020
7147
Страх от народния гняв: Депутати треперят, не смеят да дойдат на работа

След драматичното „Велико народно въстание” на 2 септември и обсадата на парламента, много от депутатите са наплашени и не смеят да идват на пленарните заседания, разказаха народни избраници от опозицията пред Lupa.bg. Политици не само от мнозинството, но и от други партии буквално треперели, че при евентуална нова ескалация и прилив на народния гняв, може да се окажат блокирани в Народното събрание и животът им да бъде подложен на риск.

Въпреки невижданата масовка от  полицаи, която пази пиле да не прехвръкне над бившия Партиен дом след събитията, политиците се чувствали постоянно на тръни и дори редовните шеги в началото на есенния сезон в кулоарите са секнали рязко. 

„Колегите се страхуват, че може да се повторят стари събития, когато бивши вече народни представители едва успяваха да излизат от сградата, и то без да са сигурни, че изобщо ще оцелеят.”, споделиха политиците. В действителност народните избраници са се оказвали под обсада неведнъж - още в зората на демокрацията и през 2013-а, когато ескалираха протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски при драматичните бунтове.

В прословутата нощ на белия автобус, протестиращите обсадиха парламента и депутатите едва излязоха от сградата през плътен кордон от полиция, обстрелвани с бутилки, яйца и всякакви  предмети от недоволните навън.  

Според парламентаристи, в Народното събрание често няма да се събира кворум, защото депутатите ще си намират всякаква "важна" работа, само и само да не са в сградата, която е на прицел от страна на протестиращите срещу властта. 

Някои ще си взимат болнични, за да оправдаят отсъствията, други ще си намират работа по министерства и по регионите, а БСП пък днес просто напусна парламента с условието, че ще се появяват в пленарна зала само когато се обсъжда Изборния кодекс, коментираха прозорливи партийци.

Днешното парламентарно заседание бе отложено заради липса на кворум, след като само 112 депутати се регистрираха в пленарна зала при необходимите 121 души. БСП и ДПС пък изобщо отказаха да се регистрират в знак на протест срещу управляващите. Отсъстващи имаше и от управляващата партия.     

Снимки: Агнес Методиева