Строим градче за натовци край Ямбол

Прогнозната цена е 100 милиона лева

Новини
13:40 - 14 Септември 2023
2550
Строим градче за натовци край Ямбол

Министерството на отбраната ще строи малък град за съюзниците на НАТО на наша територия. Финалното решение къде да бъде вдигнат той още не е взето. Засега военните са харесали района на Ямбол.

В градчето постоянно ще пребивават 1500 военни от международната бойна група на територията на България.

Строителството ще отнеме повече от година, а прогнозната цена за него е 100 милиона лева.

„По време на правителството „Петков” през 2022 година се реши да има усилено присъствие в България. Това бе потвърдено от правителството на среща на върха на НАТО в Мадрид, когато всъщност се взе решението за разполагане на до една бригада в България”, коментира народният представител от ГЕРБ Христо Гаджев. Той уточни, че по темата липсва комуникация с местната общност в Ямболско, за да се обясни, че това е от полза за България, тъй като влиза в общата политика на НАТО за въздържане на възможностите за нападение над държавата.

„Има военна оценка, защо трябва да е в Кабиле.

Тя е направена още по времето на служебното правителство. Относно това до колко изграждането ще струва 100 млн. лева, предстои да видим, тъй като и на мен тази сума ми се вижда голяма”, добави Гаджев.

„Не става въпрос за нещо, което трябва да се случи спешно”, коментира темата народният представител от ПП/ДБ Ивайло Мирчев. Според него няма никакви притеснение, по отношение на евентуална база в Ямбол, а все още не е ясно какъв и къде ще бъде комплексът.