Строител: Никой не знае на какъв трус могат да издържат сградите у нас

30 милиона хвърлиха за ниско качество обследвания, ядосва се Димитър Кузманов

Новини
09:42 - 07 Февруари 2023
2739
Строител: Никой не знае на какъв трус могат да издържат сградите у нас

Няма анализ на какъв магнитуд ще издържат центърът на София и старите сгради при земетресение, нито кварталите.

Има много изхарчени пари за оценка на риска на панелните сгради в България, има вътре някакви обследвания, но като цяло оценката на работната група на Камарата на инженерите бе, че това е изключително ниско качество на тези обследвания, а струваше близо 30 милиона лева, които можеха да бъдат изхарчени много по-разумно. Никой не може да каже на колко ще издържат сградите у нас.

Това разказа Димитър Куманов - строителен инженер конструктор, който е бил доброволец на обследвания след Пернишкото земетресение.

Никой не може да каже на какъв трус ще издържат сградите. Но старите сгради в центъра са с дебели тухлени стени и са издържали на предишни трусове. По-рискови са къщите, строени от местни майстори, с по един зид тухли, без да ги обрамчат с пояси, и такива бяха сериозно повредени при земетресението в Пернишко, обясни Куманов.

Но магнитудът не е най-важния критерий за разрушенията, а какви ускорения са се проявили на нивото на земната повърхност, защото именно те разклащат сградите, обясни инженерът.

През годините се завишават изискванията, но масово при новото строителство има доста пропуски и са правени компромиси със сигурността. Панелните сгради като система - те са гъвкави сгради и в тях по принцип е заложено много добро противодействие при сеизмични въздействия, но проблемът при тях е, че са направени на кайма заради къртения, ремонти, махане даже на стени, махане на щурцовете над вратите, които са местата, където се поглъща сеизмичната енергия, обясни Куманов.

Първото правило - не бягайте при земетресение. Застанете на най-сигурното място, което може да е различно в зависимост от вида на сградата, посъветва експертът. Например в панелните сгради не е безопасно място стълбището, тъй като те са сглобяеми и могат да се откачат. Там безопасни места са под входната врата, под врати, в антрето, под масивна маса, посъветва той.


Другият пример е монолитното строителство - стоманобетонно-тухлено, където най-често стълбите са най-сигурните места, защото там са концентрирани противоземетръсните шайби, допълни инж. Куманов. Ако видите, че стълбището ви е оцеляло след труса, тогава бягайте по него, а не по време, защото може да стигнете до първия етаж и да ви смачка там.