Строят басейн за 5 млн. във Враца, но пари няма

Обектът ще се простира на площ от 3100 кв. м., отоплението ще е със слънчева енергия

Новини
14:31 - 17 Декември 2019
7273
Строят басейн за 5 млн. във Враца, но пари няма

Закрит плувен басейн със сграда от бъдещето е проектиран във Враца. Стойността на обекта е между 4,5 и 5 милиона лева, а финансиране ще се търси от държавата. Това обяви кметът на града Калин Каменов.

"Това е един балансиран, реалистичен и практичен проект за едно крайно необходимо за града и страната спортно съоръжение. Казвам и за страната, защото врачанските клубове по водна топка са стълб на националните ни гарнитури от години, а купите и медалите им нямат чет. Същевременно тези спортни таланти тренирта при едни от най-срамните условия в страната - в басейн на 51 години.

Изграждането на модерно съоръжение за техните нужди не е прищявка, а крайна необходимост за бъдещето на местния и националния спорт", заяви кметът Каменов. Самият проект на новия басейн презентира архитект Валери Маринов. Той обясни, че сградата, която ще се простира на площ от 3100 кв. м. ще се отоплява до голяма степен със слънчева енергия. За целта цялата покривна конструкция ще е покрита с фотоволтаици и соларни панели. Така, изчислили експертите, ще се пестят до 40 % от разходите за енергия.

"Проектът е направен така, че това съоръжение да не товари спортните клубове, а да се самоиздържа",
подчерта Каменов, а според архитект Маринов такъв басейн от бъдещето няма до момента в цялата страната.

Новата сграда ще разполага със спортно съоръжение с размери 33,3 на 21 м. и ще се ползва само от клубовете по плуване и водна топка в града. Непосредствено след изграждането му ще се пристъпи към ремонт на стария закрит басейн, който ще остане за ползване от гражданите. В момента между свободните плувци и спортистите стават конфликти, тъй като делят само едно съоръжение, което не достига както за удоволствие, така и за състезателни цели.

"Вярвам, че ще намерим подкрепа за реализацията на този необходим за българския спорт проект в лицето на
държавата", заяви Калин Каменов.