Студентски трепети: Десподов ще следва

Футболист номер 1 на България ще следва за треньор

Спорт
17:31 - 25 Юни 2024
2224
Студентски трепети: Десподов ще следва

Кирил Десподов ще бъде студент в Националната спортна академия „Васил Левски“ (НСА). 

Футболист номер 1 на България посети Ректората на НСА, за да подаде кандидатстудентските си документи.

Очаквано Десподов избра специалността „Футбол“ към факултет „Спорт“, с която се придобива професионална квалификация за треньор, съобщиха от Академията.                   

„Избрах да уча в Национална спортна академия, защото тук са завършили едни от най-великите спортисти на България. Тук са и едни от най-добрите преподаватели, които могат да дадат най-важните знания и умения“, сподели четирикратният носител на приза за Най-добър футболист на България. 

Кирил Десподов е капитан на националния отбор на България и стана шампион на Гърция с ПАОК. 

Сред елитните спортисти, които избраха да продължат образованието си в Академията, са Петър Мицин - световен и европейски шампион по плуване за юноши и младежи, първият български световен рекордьор в плуването, спечелил квоти за предстоящите олимпийски игри в Париж, както и Божидар Саръбоюков – доказан талант в лекоатлетическите скокове, медалист от световно и европейско първенство за юноши и от европейския шампионат в зала за мъже.

Приемът за бакалавърските специалности на НСА продължава до 3 юли, а седмица по-късно - на 10 юли ще бъде обявено първото класиране. Документите се подават онлайн в Ректората на НСА или в бюрата на Центъра за кандидатстудентска подготовка и информация из цялата страна.

Кандидатите могат да избират между 67 вида спорт, педагогика на обучението по физическо възпитание и още много други актуални специалности, сред които треньор по бойно-приложна физическа подготовка, спортен мениджър, спортен аниматор, спортен коментатор, медицинска сестра, кинезитерапия, адаптирана физическа активност и спорт, треньор по кондиционна подготовка, уелнес и СПА консултант и др.