Субсидиите - спорен момент на преговорите в сектор „Земеделие“

Партиите са единодушни за нуждата от напояване, контрола при производството на храни и стимулирането на местни производства

Новини
14:40 - 24 Ноември 2021
2668
Субсидиите - спорен момент на преговорите в сектор „Земеделие“

Продължават преговорите за политиките в сектор „Земеделие“. Нуждата от напояване, завишаването на контрола при производството на храни, стимулирането на местни производства и подпомагането на чувствителните сектори, като животновъдство и производство на плодове и зеленчуци - това са идеите, около които партиите на този етап имат пълно съгласие.

Очаквано налагането на таван на субсидиите и комасирането на земята са спорните моменти, по които потенциалните партньори в правителството, тепърва ще търсят  съгласие.

България е страната, в която най голям дял от европейските субсидии се получава от най-малък дял земеделски производители, припомниха от „Да, България“.

„В България земеделието е изкривено и затова трябва да се обърне сериозно внимание за така нареченото налагане на тавани на плащанията. Може да се използва таванът на плащанията от сто хиляди лева“.

От ИТН обаче предупредиха:

„Това трябва да стане на база на един много сериозен анализ, защото огромна част от земеделската земя в България се арендова. Това означава, че една огромна част от тези субсидии през арендата влизат в икономическия живот на страната ни."

От БСП също се въздържаха от подкрепа за таваните.

„Там трябва да бъдем изключително внимателни и за нас е важно не как да накажем тези големите и да им махаме с пръст, а е важно този таван с какво това помага на малките и средни производители.“

„Продължаваме промяната“ подкрепят идеята за налагане на таван на субсидиите, но не споменаха конкретна сума, до която трябва да се ограничат сумите.