Сумиста от "Килърите" осъди прокуратурата на 3000 лв.

Новини
16:40 - 03 Ноември 2023
2916
Сумиста от "Килърите" осъди прокуратурата на 3000 лв.

Петър Стоянов-Сумиста от групата "Килърите" осъди прокуратурата на 3000 лв. Решението е на Софийски градски съд, но може да се обжалва.

Сумиста излежава доживотна присъда в Софийски централен затвор. Преди 6 г. ВКС се произнесе с окончателни присъди за групата на "Килърите". Трима от тях са с доживотни присъди, заради подбудителство на 2 поръчкови убийства - на адвоката Петър Лупов и бизнесмена Румен Рачев през 2009 г. Стоянов бе оправдан по обвинение, че е поръчител на палежи и точно заради това е завел дело срещу прокуратурата с искане за 100 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди. Твърди, че престоят му в ареста довел до тежки психически и нервни разстройства, утежнили се предишните му заболявания Твърди още, че образуваното срещу него наказателно производство криминализирало неговото име в обществото, което довело до изключването му от постове, които е заемал, като председател на Европейска Федерация по сумо, председател на Българската Федерация по сумо, експерт в Народното събрание. Накърнено било доброто му име в обществото, той и семейството му преживели много тежко обвиненията срещу него, изпитвал неприятни психически и душевни изживявания, свързани със страх от развоя на делото.

В съда прокуратурата оспорва, че вредите, които Сумиста твърди, че е претърпял, са именно в резултат на повдигнатото му обвинение.

Съдът е категоричен, че не може да се приеме, че търпените от него негативни емоции и получените физически и психически увреждания са само в резултат на повдигнатото му обвинение, по което е оправдан, защото пък е осъден по всички останали тежки обвинения и прецени Сумиста да получи 3000 лв. обезщетение.