Супер начало за Алонсо - най-добро от 2007 година насам

През тази година испанецът има четири трети и едно четвърто място в основните състезания, плюс шеста позиция в спринта в Баку

Спорт
17:06 - 11 Май 2023
2818
Супер начало за Алонсо - най-добро от 2007 година насам

Двукратният световен шампион Фернандо Алонсо спечели общо 75 точки в първите пет кръга за сезон 2023 във Формула 1. Така испанският състезател регистрира най-добрия си старт на годината от 2007 насам.

Преди 16 години Алонсо, тогава пилот на Макларън, регистрира две победи и по едно второ, трето и пето място в първите пет старта за годината. Това му донесе общо 38 пункта, но със старата точкова система, която даваше точки само на първите осем във всяко състезание. Ако през 2007 беше използвана настоящата система за точкуване то Алонсо щеше да спечели 93 пункта от резултатите си в състезания, както и една бонус точка за най-бързата обиколка, която той записа в Гран При на Монако.

През тази година испанецът има четири трети и едно четвърто място в основните състезания, плюс шеста позиция в спринта в Баку. Така той достигна до актива от 75 точки, който е неговият най-висок след първите пет кръга за годината от 2007 насам.

Всъщност, ако спринтът в Баку не бъде броен то за Алонсо това е изравнено най-добро постижение в този период. През 2013, тогава с Ферари, двукратният шампион спечели 72 пункта в първите пет старта за годината, в които той записа две победи, едно второ и едно трето място, но и едно отпадане.

Най-добрият старт на сезона в кариерата на Алонсо си остава този от 2005 година, когато той записа три победи и по едно второ и трето място в първите пет кръга за годината. По сегашната система това щеше да му даде общо 109 точки, тъй като той регистрира и една най-бърза обиколка, постигната в Гран При на Австралия, където той завърши трети.

Точно пред 2005 испанецът спечели своята първа титла. Втората си титла Алонсо завоюва година по-късно, когато стартира сезона с две победи и три втори места в първите пет кръга за годината.