Супер скандал в Lupa.bg: Вдигат гигантски „Бедрум” на „Смокиня”

Куриози
14:10 - 13 Април 2021
9513
Супер скандал в Lupa.bg: Вдигат гигантски „Бедрум” на „Смокиня”

Тайната падна - само седмица след изборите булдозери захапаха плажа на къмпинг „Смокиня-Север”, за да разчистят терен за гигантски бар „Бедрум”, който ще изникне на първа линия до морето. Източник на Lupa.bg разкри, че дюните се разбиват и заравняват от концесионера именно за бъдещия строеж на огромна кръчма, което до момента бе умело прикривано от местните жители.

Прави впечатление, че строителната техника започна с безобразията броени дни след изборите. Мълви се, че моментът е предварително обмислен - за да не се създава излишно напрежение, което да рефлектира върху изборния резултат.

Регионалната екоинспекция уж влезе в роля и забрани последващи дейности след разораването на плажа. Булдозерите на пясъка обаче предизвикаха недоволството на местните жители, макар че според концесионера нарушения няма.

Наемателят на плажа се похвали, че бил поръчал геодезическо замерване и предварително обозначил къде започват дюните, като поставил маркер да сигнализира на багериста докъде да копае, за да не наближава защитените образувания. Въпреки това местните са убедени, че нарушения има.

„Като хора, които живеем на морето, това е нашата душа, ако това се случи в София? Може ли някой да отиде да разкопава на Витоша, ми това е душата на София, там ще стане страшно", каза Екатерина Капрова, жител на Черноморец.

"Виждаме, че става въпрос за нарушение на дюните, за съжаление проблемът с дюните по нашето Черноморие е хроничен проблем, той се случва в началото на всеки сезон", заяви Радостина Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие".

"Това е фурна 2 тона, аз не мога да я изхвърля от плажа, беше закопана точно ей там, където е боклукът, там беше закопана, искаме плажът да бъде европейски", обясни концесионерът Иван Алексиев.

Така концесионерът обяснява работата на техниката, а от ивицата са премахнати три заведения, вкопани в пясъка до дюните.

„Ще ви обясня, тъй като очаквахме такъв отпор, извикахме оторизирана и фирма по геодезия от шуменски кадастър и ги накарахме да забият колчета къде се намират дюните", каза Иван Алексиев.

По информация на концесионера, с протокола се забранява навлизането на тежка техника на плажа до съгласуването на новата скица на преместваемите обекти.

Концесионерът отново заяви, че е спокоен, официална информация от екоинспекцията все още няма, а министърът на туризма също е разпоредил проверка.

Сега се чака просто поредната формална скица, която да отвори пътят към новия бар, който поради липсата на близки съседи ще вдига шум до небесата до ранни зори.