Суперкомпютър даде най-големи шансове на Англия за европейската титла

„Трите лъва“ имат 20% шанс да бъдат новият европейски шампион

Спорт
22:09 - 27 Юни 2024
2756
Суперкомпютър даде най-големи шансове на Англия за европейската титла

Груповата фаза на Европейското първенство в Германия приключи и вече са ясни 16-те отбора, които се класират за елиминационната фаза на турнира.

Вече има два ясно очертани потока, като единият събира голяма част от фаворитите, сред които са Германия, Испания, Португалия и Франция. В другия обаче са финалистите от Евро 2020 – Англия и Италия, където е още Нидерландия и приятната изненада на турнира Австрия, пише dsport.

Проучване със суперкомпютър на Opta изчисли кой е отборът, който има голям шанс да спечели континенталния форум. Според изчислението със суперкомпютър

Англия има 20% шанс да бъде новият европейски шампион.

„Трите лъва“ имат 38,1% да достигнат до финал, както и 55,7% за достигане до полуфиналите.

Испания е вторият фаворит със 17,2% шанс за триумф на турнира, докато за Германия са отредени 15,8%. В основната група на фаворитите попада и Франция с 13,4%, докато процентът за Португалия е 8.

Според проучването Нидерландия има 6,7% шанс да бъде новият европейски шампион. Процентът Италия да защити европейската корона е 4,9%.

Приятната изненада на турнира – Австрия, пък има 3,9% за триумф, след като е посочен от проучването за явен фаворит срещу Турция, който пък има 1,8% шанс да шокира всички и да спечели надпреварата.

Белгия и Швейцария имат малко над 2% шанс да спечелят Евро 2024, докато този за Дания е 1,4%.

Под един процент шанс да спечелят Европейското първенство са отборите на Румъния (0,9%), Словакия (0,4%), Словения (0,4%) и Грузия (0,3%).