Супервулканът в Йелоустоун гори дървета

Учени предлагат да бъде залят с вода

Мистика
18:13 - 11 Април 2019
2456
Супервулканът в Йелоустоун гори дървета

Смята се, че супервулканът в Националния парк Йелоустоун теоретично е способен да превърне почти цялата територия на САЩ в прах. Въпреки че последното му изригване се е случило преди около 640 хиляди години и според прогнозите следващият взрив е още далеч, експертите тревожно наблюдават промените в калдерата.

Американски геолози установяват, че през последните 20 години районът на вулкана бавно, но безмилостно се разширява, унищожавайки дърветата наоколо. Така на сателитни снимки от 1994 г. може да се види бледо петно ​​на земята, на което почти няма останали растения. През 2006 г. това място става още по-голямо, но истинският шок за учените настъпва през 2017 г. Тогава те се запознават с въздушни снимки на Националния парк Йелоустоун и констатират, че т.нар. Мъртва зона близо до вулкана се е увеличила многократно и площта й надхвърля 80 декара. Въпреки това много учени не виждат нищо потенциално опасно в това и твърдят, че подобно състояние на нещата отговаря дори на най-оптимистичните прогнози, тъй като такива вулкани се държат точно така.

Но други експерти вече се опитват да намерят начин да се противопоставят на супервулкана в Йелоустоун, ако той се активизира. Едно от предложенията е да се излее огромно количество вода в района, за да се охлади вулканът и да се намали налягането в него. Това би струвало най-малко 3,5 милиарда долара, но се смята за един от най-реалистичните варианти. Междувременно супервулканът продължава да изгаря дървета във все по-голям радиус и демонстрира все по-ясни признаци за активност.