Сватбата на о-в Анастасия струва 350 лева по празник

Общината гласува ценова ставка за венчавките, станали особено актуални на острова напоследък

Новини
15:35 - 22 Юли 2020
5759
Сватбата на о-в Анастасия струва 350 лева по празник

След като романтичните сватби на о-в Света Анастасия станаха актуални в последните години, общината реши да направи тарифа за брак по избор на място от младоженците. 350 лв. ще струва на младоженците сключването на граждански брак със служител от обредения комплекс в Бургас, ако ти дойде на крака на остров Света Анастасия в извънработно време или празнични дни, предвижда нова ценова ставка на услугите. Въпросните предложения са входирани за гласуване в местния парламент от съветниците Христина Секлемова и Красимир Калудов, които са ги ги диференцирали според времето за сключване на брак и дните в седмицата.

За сватбен ритуал на острова, но в работно време, цената на венчавката пада на 300 лв. За същата услуга, но на друго място по избор на клиента, гражданският брак също струва 300 лв. С 50 лв. по-евтино ще е сключването на брак, ако е в работно време.

Общинските съветници са внесли ценоразписа за гласуване като изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услугите. Тарифите съобразили с разходите на служебните лица и организацията на ритуала. Затова венчавката на остров Света Анастасия излиза най-скъпо, тъй като е свързана с пътуване по море. И останалите ставки са по-скъпи от традиционната церемония на "Вардар", защото организацията на ритуала изисква повече разходи при съобразяване с избрраното от младоженците място.

Тенденцията през последните години е все повече бургазлии да сключвнат бракове наоткрито и на нетрадиционни места като най-предпочмитани са острова и Морската градина, все повече поглеждат и за ритуали на крабрежната ивица в Крайморие и Сарафово. Според вносителите на докладната изборът на тези места бил особено актуален сега по време на пандемията заради откритите пространства.