Свещеник: Видях как хора от щаба не спазват мерките в Гърция

Новини
18:45 - 24 Юни 2020
5403
Свещеник: Видях как хора от щаба не спазват мерките в Гърция

Храмовете не са разпространители на коронавирус, миряните са на разстояние, служителите си спазват задължението да почистват. "Само духовните лица не са с маски по време на литургия", обясни отец Илиян Алексиев от храма "Рождество Богородично". 
 
"Само в двора на църквите на пейките вече може да се сяда, но са на разстояние. Изпълняваме всички наредби, не парадираме с това, че сме се разминали. Държавата имаше механизмите да стегне мерките, но тя ги остави с препоръчителен характер. Самата църква не е имала пророчество, че това нещо няма да ни удари", коментира отецът.
 
"Православните християни са възпитани да не отвръщат на удара, готови сме да посрещаме всякакви предизвикателства. Имаше ужасяваща атака със светото причастие, не го поемаме дихателно.  В момента, в който влезе в хранителния тракт, то се унищожава. Лъжичката с причастието преминава през три дезинфекции", заяви отец Илиян.
 
Духовникът коментира и случая с глобата на премиера Борисов, който влезе в Рилския манастир без маска. "Не е проблем за Борисов да плати 300 лв., но той ще си вземе и поука. Видях хора от щаба в Гърция, не спазваха правилата. Глобата е с възпитателен характер, но да не се прикрива желание да се събират пари.", заключи духовникът.