Свет - цигуларят, който получи златен бутон в „България търси талант“

Топ
17:00 - 07 Октомври 2019
7071
Свет - цигуларят, който получи златен бутон в „България търси талант“

32-годишният цигулар Свет Радославов, който съчетава класическото изкуство на цигулката с впечатляваща хореография и бийтбокс, накара Сашо Кадиев и Даниел Петканов да настръхнат и получи третия златен бутон в „България търси талант“ по Би Ти Ви.

Той се включи на живо от Ню Йорк в ефира на „Тази сутрин“ и въпреки часовата разлика от 7 часа, артистът сподели огромната емоция от признанието на журито, публиката и водещите на „България търси талант“. Свет призна, че не е очаквал да се класира директно на финала на шоуто, но се е надявал хората да реагират на енергията, която влага в изпълнението си.

Заминал за САЩ на крахката възраст от 11 години, той се е потопил в американския начин на живот – слушал е и изпълнявал предимно хип-хоп музика, но българските ритми винаги са го привличали. В гимназията започва да се занимава с продуценство, а дядо му му изпраща касетки с народни мотиви, които той успява да интегрира в творчеството си. Резултатът е, че то става по-богато и интересно. Смята, че тези комбинации са му помогнали в развитието като цигулар, танцьор и артист. И въпреки че е прекарал толкова време далеч от родината, се старае да използва всеки удобен момент да се връща при баба си, да се развива в полето на българската музика и да показва таланта си пред сънародниците.

Водещите на „България търси талант“ – Дани и Сашо, коментираха пред Антон Хекимян, че са силно впечатлени от качествата и духа на Свет. Те припомниха трудния път на артиста, преминал през изключително сериозна операция от тумор на мозъка, успешното му възстановяване, здравословния начин на живот и впечатляващото му завръщане на голямата сцена.

И двамата уточниха, че не тази история ги е направила емпатични и не тя е довела до натискатнето на златния бутон. Според тях, класирането на финала е напълно заслужено, тъй като представянето му не е оставило в тях и капка съмнение, а решението е взето единодушно. Дани допълни, че думата, която описва най-добре Свет е „вдъхновение“ – не само музиката му, но цялото му излъчване и примерът, който дава на околните.