Светът е в „началото на края“ на епохата на изкопаемите горива

Търсенето на петрол, природен газ и въглища ще достигне максимума си преди 2030 г.

Новини
14:12 - 12 Септември 2023
2564
Светът е в „началото на края“ на епохата на изкопаемите горива

Светът се намира в "началото на края" на епохата на изкопаемите горива, сочат оценките на Международната агенция за енергията (МАЕ), която за първи път прогнозира, че търсенето на петрол, природен газ и въглища ще достигне максимума си преди 2030 година, съобщава в. "Файненшъл таймс". 

Според новите разчети на МАЕ потреблението на трите основни изкопаеми горива ще започне да намалява през текущото десетилетие заради бързия растеж на възобновяемата енергия и разпространението на електромобилите.

"Свидетели сме на началото на края на епохата на изкопаемите горива и трябва да се подготвим за следващата епоха", посочва ръководителят на организацията Фатих Бирол. 

Очаква се конкретните прогнози на организацията да бъдат оповестени идния месец. 

В авторски текст за "Файненшъл таймс" Бирол приветства "историческия повратен момент", но все пак призовава да бъде направено повече за

ускоряване на енергийния преход и намаляването на емисиите въпреки политическите препятствия пред декарбонизацията. 

Правителствата по целия свят увеличиха инвестициите си във възобновяеми източници на енергия в отговор на климатичните промени и енергийната криза, провокирана от нахлуването на Русия в Украйна, но на много места се сблъскаха с недоволство заради свързаните с това разходи по време на кризата с нарастващата цена на живота. 

MAE прогнозира миналата година, че максималните стойности в търсенето на изкопаеми горива като цяло може да бъдат достигнати около 2030 г. Сега обаче организацията "изтегля напред" този момент, тъй като през последните 12 месеца се е ускорило пускането на нови технологии за възобновяема енергия.