Светът скърби за Черната Мамба (СНИМКИ)

Новини
08:00 - 27 Януари 2020
5058
Светът скърби за Черната Мамба (СНИМКИ)

Светът потъна в скръб минути след шокиращата новина за смъртта на баскетболната легенда Коби Брайънт, който в неделя загина в катастрофа с хеликоптер заедно с 13-годишната си дъщеря Джиана Мария и още 7 души. Знаменитости от различни сфери и точки на планетата заляха социалните мрежи със съболезнователни послания по повод загубата на петкратния шампион на НБА и двукратен олимпийски шампион, известен с прякора си Черната Мамба.

Девет души загинаха при катастрофата на хеликоптер в щата Калифорния на 26 януари. Сред тях са баскетболната звезда Кобе Брайънт и 13-годишната му дъщеря Джиана, обяви шерифът на окръг Лос Анджелис, Алекс Вилянуева, цитиран от Франс прес. "Няма оцелели...На борда на хеликоптера имаше девет души, пилотът и осем човека", заяви шерифът на пресконференция.


По първоначални информации, потвърдени от местните власти, пет души се намирали на борда на частния хеликоптер на Брайънт "Сикорски Ес-76", който се разби в Калабасас, северозападно от Лос Анджелис.

Според вестник "Ню Йорк таймс", причината за катастрофата е мъгливото време и лошата видимост около хълмовете в района на Калабасас.


Най-великият баскетболист за всички времена Майкъл Джордан сподели, че дълбоко потресен от новината за смъртта на Коби Брайънт, както са и милиони фенове на спорта по света. "В шок съм от трагичните новини за смъртта на Коби и Джиана. Думите не могат да опишат болката, която изпитвам. Обичам Коби, който беше като по-малък брат за мен. Говорехме често и тези разговори ще ми липсват толкова много", написа Джордан в официално изявление.

"Той беше изключителен опонент, един от най-великите в играта и креативна сила. Коби също така беше невероятен баща и обичаше дълбоко семейството си - чувстваше се горд от любовта на дъщерите си към баскетбола. Изпращам най-дълбоките си съболезнования на Ванеса, организацията на Лос Анджелис Лейкърс и всички баскетболни фенове по света", написа още Негово Въздушно Величество.


 
Междувременно хиляди фенове на Лейкърс окупираха пространствата пред "Стейпълс Сентър", за да почетат паметта на Коби Брайънт.

Актрисата Упи Голдбърг написа: „Герой за мнозина, включително и за моя внук, изключителен атлет, който винаги бе мил с мен и моето семейство”.


“Ти бе много повече от велик играч, скъпи Кобе Брайънт! Научих много от комуникацията ни. Ще изтрия черновата точно в този момент, тази книга загуби своя смисъл”, сподели световноизвестният писател Паулу Коелю.

За мен бе удоволствие да те срещна! Шампион на и извън терена”, написа италианската легенда Франческо Тоти.


От испанския гранд Реал Мадрид също не останаха безразлични към трагичната новина: „Всички в Реал Мадрид за изключително тъжни от смъртта на Коби Брайънт, легенда на баскетбола и световния спорт. Клубът би желал да отправи своите съболезнования на семейството и приятелите му за тяхната загуба, която шокира света на спорта”, написаха от Реал Мадрид на официалния си сайт.


Бразилската звезда Неймар посвети единия от головете си в мача срещу Лил тази вечер на Брайънт. След като реализира нападателят показа „2” и „4” с двете си ръце, съставяйки номера  на Коби – 24.


Шесткратният шампион в НБА Скоти Пипън сподели: „Шокиран съм! Дори не мога да опиша с думи. Това е невероятно тъжен и трагичен ден”.

Легендата на Ливърпул Стивън Джерард публикува снимка, заедно с Коби, по време на престоя на полузащитника във футболния Лос Анджелис Галакси, пишейки: "Почивай в мир, Коби!"


Легендарният Карим Абдул-Джабар сподели във видео обръщение: Повечето хора ще запомнят Коби като невероятен атлет, който вдъхнови цяло поколение баскетболисти. Аз обаче винаги ще го помня като човек, който бе много повече от един атлет.”


„Събудих се тази сутрин, чувайки страховитата новина за смъртта на Коби Брайънт и неговата дъщеричка Джиана, както и други пасажери. Той беше един от най-големите спортисти. Съболезнования за неговото семейство и неговата жена, аз съм в шок!”, написа Рафа Надал.

Бившият президент на САЩ Барак Обама също се изказа по темата: „Кобе беше легенда на паркета и точно беше започнал да прави това, което много обичаше. Да загубим и Джиана е още по-сърцераздирателно за нас като родители с Мишел. Двамата изпращаме любов и молитви до Ванеса и цялото семейство Брайънт в този немислим ден."

Звездата на Детройт Пистънс - Блейк Грифин, също отдаде заслуженото за Коби. "Малко хора могат да бъдат описани като "икони", а ти беше такъв - Ще липсваш!"

Трагичната кончина на Коби Брайънт съвпадна с вечерта на наградите "Грами" - най-престижните в музикалния свят. По случайност или не, те се състояха в дома на Коби - Спейпълс Сентър в Лос Анджелис.

Церемонията започна именно с думи за Коби, от водещата - RnB певицата Алиша Кийс и нейно изпълнение заедно с BoyzIIMen в памет на легендата. Лос Анджелис, Америка и целият свят загуби един герой. Стоим с разбити сърца в дома, който Коби Брайънт изгради," каза прочувствено Кийс.