Светът скърби за Пеле

Благодаря ти за всичко!, написа футболната ни легенда Христо Стоичков

Новини
22:10 - 29 Декември 2022
5202
Светът скърби за Пеле

Христо Стоичков не скри огорчението си от смъртта на Пеле, който днес издъхна на 82-годишна възраст в родината си.

„Ти винаги ще си вдъхновението на поколения! Благодаря ти, че ме прие за твой приятел! Благодаря ти, че ме покани на мача за 50-ия ти юбилей! Благодаря ти, че ме предложи в твоя списък за най-великите футболисти! Ти си единственият трикратен световен шампион! Ти си Краля Пеле! Благодаря ти за всичко и почивай в мир!“, написа „Камата“ в социалните мрежи.

Пеле е единственият футболист в историята с три златни медала от световни първенства.

Неймар се присъедини към скърбящия футболен свят по кончината на Пеле, който днес изгуби борбата с рака на дебелото черво.

„Преди Пеле 10 беше просто номер. Прочетох някога някъде тази фраза. Но, колкото и да е красиво това изречение, то е незавършено. Аз бих казал, че преди Пеле футболът беше просто спорт. Пеле промени всичко. Той превърна футбола в изкуство, в забавление. Той даде глас на бедните, на чернокожите и най-вече сложи Бразилия на картата. Футболът и Бразилия се извисиха на друго ниво, благодарение на „Краля“. Той си отиде, но магията му остава. Пеле е вечен!“, написа звездата на ПСЖ в социалните мрежи.

Неймар успя да изравни рекорда за най-много попадения с екипа на „Селесао“ по време на Мондиала в Катар (77),

но трите световни титли за „Краля на футбола“ си остават ненадминати и всички останали футболисти на света.

Пеле издъхна днес на 82-годишна възраст след дълга битка с рак на дебелото черво и COVID-19, а мигове по-късно целият футболен свят изпадна в ступор след новината. След това мнозина започнаха да си спомнят за човека, който бе, а сред милиардите по земното кълбо се присъедини и Кристиано Роналдо.

„Моите дълбоки съболезнования към цяла Бразилия и по-специално към семейството на Едсон Арантес до Насименто. Едно просто „сбогом" на вечния крал Пеле никога няма да е достатъчно, за да изрази болката, която в момента обгръща целия футболен свят. Вдъхновение за милиони, препратка вчера, днес и завинаги. Любовта, която винаги си ми показвал, беше взаимна във всеки един момент, който споделяхме, дори от разстояние.

Той никога няма да бъде забравен и паметта му ще живее вечно във всеки от нас, любителите на футбола. Почивай в мир, крал Пеле“, написа португалецът в социалните мрежи.

Задочното съревнование между двамата за най-резултатния футболист в историята предизвика Кристиано, за да бъде този велик атлет, когото познаваме днес. За да се целиш във върховете, просто трябва да се сравняваш с единствения „Крал на футбола“.