Светият синод реши: Няма да касира изборите, утре се решава между Герасим и Арсений

Протестът пред сградата не промени ршеението на духовниците

Новини
17:39 - 25 Май 2024
5324
Светият синод реши: Няма да касира изборите, утре се решава между Герасим и Арсений

Светият синод на днешното си нарочно заседание изслуша доклад на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан - наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, с приложен протокол за проведения на 19 май епархийски избор за митрополит на Сливенска епархия и Светият синод единодушно реши, че на основание на член 88, алинея 2 от Устава на Българската православна църква-Българска патриаршия (БПЦ-БП) одобрява изборната преписка за проведения епархийски избор. Това съобщи днес пред журналисти Старозагорският митрополит Киприан, говорител на Светия синод.

Той уточни, че на основание член 90, алинея първа от Устава на БПЦ-БП е решено, че на 26 май ще бъде проведен каноничният избор за митрополит на Сливенска епархия в синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" в София. Това бе единствената точка, която беше разгледана на днешното заседание на Светия синод, каза митрополит Киприан.

Каноничният избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод ще се състои утре в синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител" в Синодалната палата в София. На него от двамата епископи - Знеполския епископ Арсений и Мелнишкия епископ Герасим, избрани от епархийските избиратели в Сливен на 19 май, митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит. Той ще наследи на поста митрополит Йоаникий, който почина на 9 януари. 

Мелнишкият епископ Герасим бе избран с 25 гласа на втория тур за кандидат за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се състоя на 19 май в Сливенската митрополия. Двамата с избрания с 26 гласа на първия тур тогава Знеполски епископ Арсений са кандидатите за Сливенски митрополит, между които утре ще избират митрополитите от Светия синод на БПЦ-БП.

Изборът на 19 май се състоя при пълен кворум с 42-ма епархийски избиратели от седемте сливенски духовни околии. При втория тур нямаше невалидни бюлетини. В урната бяха преброени още по пет гласа за Браницкия епископ Пахомий, за Величкия епископ Сионий и за Велбъждския епископ Исаак, както и два гласа за Главиницкия епископ Макарий.

Изборите за нов Сливенски митрополит бяха насрочени за втори път. На състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил - 22 гласа. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор.

Свещеници, епархийски избиратели и миряни протестираха в Сливен, Ямбол, Бургас и София срещу касирането на избора. Имаше и контрапротест в подкрепа на решенията на Светия синод.

На 19 март т.г. на заседание Светият синод на БПЦ-БП насрочи нови избори - на 19 май, епархийски избор на нов митрополит на Сливен и на 26 май - каноничен избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод.

На 22 април Светият синод на БПЦ-БП определи листата с достоизбираемите епископи за втория епархийски избор на нов Сливенски митрополит. В нея тогава бяха Величкият епископ Сионий, Знеполският епископ Арсений, Мелнишкият епископ Герасим, Браницкият епископ Пахомий, Главиницкият епископ Макарий и Велбъждският епископ Исаак. 

Междувременно протест на миряни имаше пред сградата на Светия синод. Хората носеха плакати с цитати от Библията, както и "Арсений недостоен".

Снимки: Lupa