Светкавични банкови преводи от днес

Почти всички родни трезори вече ще оперират с подобрената система БИСЕРА6

Новини
13:12 - 31 Януари 2022
2659
Светкавични банкови преводи от днес

От днес преводите между физическите лица и фирмите в страната ще се осъществяват много по-бързо. Почти всички родни банки вече ще оперират с подобрената система БИСЕРА6, която дава възможност парите да пристигат до получателя си в рамките на час.  

До този момент окончателни разплащания през системата БИСЕРА6 се извършваха три пъти дневно - в 10:00, 13:30 часа и в 16:00 часа, като всички трансфери направени след 15:45 пристигаха на следващия работен ден. 

С нововъведението придвижването на преводите ще се се изпълнява 24 часа в денонощието през всички календарни дни на годината.

Новата услуга не се очаква да увеличи таксите, заплащани от доставчиците на платежни услуги на БОРИКА.

Към момента няма и информация някоя от търговските банки в страната да е увеличила таксите си заради новите по-бързи преводи.

Към момента светкавичните преводи няма да засегнат плащанията към бюджета, като надграждането на системата се очаква да бъде извършено  на следващ етап.

Сметките, платени по банков път към различните доставчици на услуги, също ще пристигат до час.

Плащанията на стойност над 100 хил. лева, които се случват чрез системата RINGS, оперирана от Българската народна банка, ще продължат да се движат, както и досега. Времето за изпълнение на такъв кредитен превод остава в рамките на час.