Светла Иванова пред Lupa.bg: Търсих истинската си майка 25 години!

Изповеди
14:09 - 13 Март 2020
10490
Светла Иванова пред Lupa.bg: Търсих истинската си майка 25 години!

Светла Иванова е българска поп певица, йога инструктор и писателка. Срещаме се с нея за да я попитаме за нейните разностранни интереси в областта на здравословния начин на живот - йогата, която практикува от години, за нейните детски книжки за йога с музика, за намирането на билогичната й майка, както и какво да очакваме от Светла в музикален план скоро.

- Певицата, писател и йога инструктор. Как се определяте?

- Намирам за прекрасно това, че се занимавам едновременно с много неща. Към изброените професии трябва да се добави майка, съпруга, публицист, собственик и менажер на компания, ръководител на хор. Не навсякъде се справям еднакво добре. Но обичам тази моя заетост с разнообразни едно от друго занимания. Чувствам се жива и най-важното – държи ме в кондиция непрекъснато и ме кара да се образовам и да търся отговорите на много въпроси и през моето знание и разбиране на нещата.  

- Разкажете малко повече за вашите детски книжки за йога с музика.

- Иновативен проект наречен Тананикаща йога, в който идеята ми беше да обединя всичките ми страсти в едно – и любовта ми към музиката, и към писането, и към йогата. И да го поднеса накуп в интерактивна книга за децата, родителите и колегите ми учители в компактна, удобна и разбираема форма, така че да им бъде полезно, забавно и приятно да го ползват.

Така се родиха вълшебните ми книжки. Като нещо, което аз имах потребност да направя, но и липсваше на пазара. Тази симбиоза ми донесе успех. Книжките, дисковете и картите с упражненията към тях се приеха с голям интерес, което пък ми даде мотивация за още нови книжки. Но вдъхновението дойде най-вече от моите деца и тези, с които общувам и работя ежедневно.

Новата ми книжка, например, „Вълшебни приказки с релаксации за деца“, се роди като идея от това, че забелязах колко изморени идват понякога децата в любимия им час „Въздушна йога за деца“ и как самите те искат да завършва с по-дълга релаксация в хамак. Същото наблюдавам и когато им водя часове в училища и детски градини.

Често забравяме, че децата също като нас имат нужда от почивка. Игри, подреждане, ходене, тичане, телефони, компютри, уроци и домашни при по-големите, спорт, свободно избираеми дейности, гледане на телевизия – или други сетивни развлечения, които си мислим, че ги разтоварват и обогатяват, а в същото време не оставят нито свободна минутка за отдих на тялото и ума им.

Натрупаното напрежение понякога се превръща в агресия, или просто кара детето да стане по-раздразнително. Не редуването на дейност с почивка бързо изчерпва енергията му и понякога вместо измори приятно детето го натоварва излишно. Хубавото на новата книжка е отново, че може да се прави заедно с родителите и да се използва от учители.

Ще запиша всяка релаксация, песничка и изработване на оригама към нея и ще я кача в канала и сайта ми, но книжката сама по себе си е по-ценна, защото ще съдържа красиви илюстрации (този път във вид на рисунки за оцветяване) на най-талантливата според мен художничка на детски книги Мила Попнеделева-Генова, която с радост прие да разкраси и тази моя трета детска книга.

- Ежедневието на повечето хора е доста забързано, как успявате да съчетавате работа, хобита и занимания?

- То е много просто. На мен хобитата са ми работа!

- Кое ви прави щастлива?

- Ако мога да отговоря на въпроса какво прави хората щастливи ще стана по-известна и от Платон, Декарт и всички антични учени, както и съвременни автори и писатели посветили голяма част от живота си, за да отговорят на този въпрос. Щастлива ме правят дребни неща като една усмивка или малък мил жест, успехи, които понякога ме спохождат в работата и личния ми живот.

- Как започнахте да се занимавате с йога и какво ви дава?

- Започнах да правя и уча йога преди 28 години като ученичка, а 8 от тях преподавам. Йогата и медитацията ми дават енергия, за да се справя със забързаното ми ежедневие с лекота и спокойствие. Дават ми това, което аз давам на хората. Не можеш да дадеш нещо, което нямаш и не носиш в себе си.

- Какво ви вдъхновява в музиката ви?

- Процесът на създаване.

- Кое определяте като най-големия си успех?

- Това, което още не съм постигнала.

- На какво искате да научите децата си?

- Да бъдат самостоятелни във възприятията на света около тях, природата, социума, културно-историческото наследство. Да съберат необходимите знания, за да намерят своето развитие и място. И да бъдат подготвени за острите предизвикателства, които неминуемо ще възникват пред тях и за които ние, нашето поколение все още нямаме никаква представа.

- Не мога да не ви попитам - вие сте осиновена, а преди години открихте своята биологична майка. Колко време я издирвахте и как успяхте да я намерите?

- Не мога да изброя начините и упоритостта, с които съм опитвала да я намеря в последните 25 години и особено след като починаха родителите ми. Многократно се сблъсквах с тайната на осиновяването и правилата създадени от държавата. За жалост, те не са писани от хора, които са били в такава ситуация. После разбрах, че и тя ме е търсила. Имахме късмета да се намерим. Както е казал Руми:„Това, което търсиш – търси теб.“

Оказа се прекрасен, чувствителен, силен, енергичен и много добър човек. В момента отношенията са ни като на истинска майка и дъщеря. Заедно сме и това ни прави безкрайно щастливи. Имаме много пропуснати моменти, но сякаш връзката ни никога не е спирала. Децата също са щастливи, че имат баба и я обичат.

- Мислили ли сте да напишете книга за живота си?

- Само, ако нямам какво друго да правя.

- Какво ви предстои в работен план?

- Нови записи с децата от вокалната ми група „Светлина“, издаване на третата ми „Вълшебна книжка с релаксации за деца“, отваряне на ново йога студио и солни стаи, развиване на нов авторски час „Йога с книга“.