Светлана Каменова ще се бие с трансджендъра Лин Ю Тин

Нашето момиче победи ирландката Микаела Уолш с единодушно съдийско решение

Париж 2024
17:22 - 02 Август 2024
1857
Светлана Каменова ще се бие с трансджендъра Лин Ю Тин

Българската боксьорка Светлана Каменова стартира убедително участието си в категория до 57 кг на Олимпийските игри в Париж 2024. Каменова победи ирландката Микаела Уолш с единодушно съдийско решение, като демонстрира отлична тактика и контрол през целия мач.

Светлана започна срещата с финтове и маркиращи десни прави от позицията на обратен гард. Българката показа по-добра работа с краката и активно движение по ринга, докато Уолш изглеждаше по-пасивна и несигурна. В средата на първия рунд съдията от Мароко, Башир Абар, трябваше да подтикне боксьорките към по-активни действия. Въпреки това, първият рунд завърши с малко разменени удари и повече дърпания и клинчове. Съдиите присъдиха първия рунд на Каменова с 5-0 гласа.

След като получи съвети от треньора Борислав Георгиев да работи изцяло с контраатаки, Светлана продължи да доминира, докато Уолш остана пасивна и опасностите от нейните атаки бяха минимални. Ирландката опитваше експлозивни влизания с главата напред, които застрашаваха да предизвикат наранявания, но Светлана успя да пласира няколко успешни десни прави. Вторият рунд също беше присъден на Каменова с 5-0 гласа.

В последния рунд Каменова продължи да спазва указанията на треньора си, държейки дистанция и избягвайки рискове. Уолш се впускаше в клинчове и нанесе нечист удар в клинч 40 секунди преди края. При спряна игра, Уолш удари Каменова в гръб, но това не повлия на крайния резултат. Светлана спечели срещата и напредна в турнира.

На следващия етап Светлана Каменова ще се изправи срещу състезателката от Тайван, Лин Ю Тин, която стана известна с проваления тест за определяне на пола миналата година, но беше допусната до участие на Игрите от МОК.

Светлана Каменова има впечатляваща кариера с множество медали. Тя е европейска шампионка от Белград 2024 и сребърна медалистка от шампионатите в Букурещ 2014 и Будва 2022. На Световното първенство в Ню Делхи миналата година тя спечели бронзов медал, а от Европейските игри в Полша през 2023-та завоюва сребро, което ѝ осигури участие на Олимпийските игри в Париж 2024.

С тази победа Светлана Каменова затвърждава позицията си като една от водещите боксьорки в категория до 57 кг и продължава с увереност към следващите предизвикателства на Олимпийските игри.