СВЕТОВЕН СКАНДАЛ: БГ стари бомби пробутани на Украйна за €4 млн.

Куриози
13:15 - 05 Март 2021
7110
СВЕТОВЕН СКАНДАЛ: БГ стари бомби пробутани на Украйна за €4 млн.

Международен скандал с името на България - страната ни се оказа забъркана в корупционна афера, свързана с украинската армия и купени от нея боеприпаси за близо 4 милиона евро. В края на миналата година армията на бившата съветска република купува от чешката фирма Czech Defense Systems 5000 фугасни снаряда за 100-милиметрови противотанкови системи.

Впоследствие се оказва, че снарядите са производство 1986 година, остарели са и са напълно негодни за употреба. Бързо разследване на военните разкрива, че тези снаряди всъщност са произведени в България и се продават от наша фирма. Нещо повече, 5-те хиляди бойни глави са били предложени на Украйна преди няколко години, но Киев е отказал офертата точно заради лошото качество на снарядите, anteni.bg.

Според депутата от Върховната Рада Михаил Бондар тогава София е опитала да продаде на Украйна снарядите на цена от 450 евро за единица. Сега обаче стойността им е доста по-висока – 760 евро. Генералната прокуратура на Украйна вече е завела дело срещу висши офицери от армията, за които се предполага, че са взели подкуп, за да подпишат договор за закупуване на негодните оръжия на такава висока цена.

Смята се, че сегашната сделка е станала възможна след смяната на властта в Киев и тоталната подмяна на военното ръководство на въоръжените сили. Снарядите са били предназначени за съединенията, които воюват на територията на Донбас срещу руските сепаратисти.