Световната купа в Банско може и да е с публика

Звездите в ските и младите надежди ще са на български сняг в края на февруари и началото на март

Спорт
13:00 - 03 Декември 2020
1805
Световната купа в Банско може и да е с публика

Стартовете в Банско от Световната купа по ски в края на февруари може да се проведат с публика - в изключителната атмосфера с присъствието на феновете. На това силно се надяват от Българската федерация по ски в необичайната и предизвикателна ситуация на ковидпандемията. 

Днес се състоя онлайн първата пресконференция за новия сезон, в който България ще е домакин на два старта при мъжете от Световната купа на 27 и 28 февруари 2021 г., както и за първи път на Световното младежко първенство от 2 до 11 март. На живо участва алпиец номер 1 на България Алберт Попов, а дистанционно се свързаха звездите ни в сноуборда и ски скока Радослав Янков и Владимир Зографски.

Спазват се всички много сериозни ковидпротоколи за организация на стартовете в Банско, следи се за всичко, подчерта председателят на БФСки Цеко Минев. Заместникът му Георги Бобев допълни, че се изисква максимално безопасна обстановка, но към края на февруари силно се надяват да може да се покани и публика. В момента стартовете от Световната купа са съсредоточени в Европа и се провеждат без публика и с много мерки за сигурност на отборите.

"Трудна ситуация, но се съобразяваме с всички изисквания", каза Алберт Попов. Той коментира, че подготовката върви отлично и алпийците са в добра кондиция. Най-тежък ще е януари - с 8 старта слалом. Целта на Аби е да се затвърди в топ 15 на слалома в Световната купа, както и да бъде квалифициран в гигантския слалом.

"Да, в трудна ситуация сме още от март", подчерта и първият ни в сноуборда Радослав Янков. Но са започнали подготовката за новия сезон с месец по-рано - още от август на сняг.

На въпрос на Lupa.bg отежнява ли се бюджетът за провеждането на световните стартове в Банско заради пандемията, ръководството на БФСки коментира, че това е неизбежно, за да се гарантира напълно сигурността. Само в една част от ковидпротокола - тестването на място в Банско, ще бъдат осигурени 1500-2000 PCR теста. Плюс средства за много други елементи –  сред тях ограничаване на достъпа, допълнително оборудване, дезинфекция. Така, като цяло за сигурността, разходите по стартовете от Световната купа се очаква да нараснат с не по малко от 250 000 лева.

СНИМКА: Анелия Иванчева

Световната купа в Банско през януари 2020-а