Свидетел №1 срещу Митьо Очите се отрича от показанията си?

Новини
12:52 - 22 Март 2019
21230
Свидетел №1 срещу Митьо Очите се отрича от показанията си?

Основен свидетел на прокуратурата срещу Димитър Желязков – Митьо Очите е поискал да се отметне от показанията си срещу несебърския мафиот заради постъпили заплахи за живота му. Това научи сензационно репортер на Lupa.bg от свой източник в специалните служби. Притисканият от мутрите на Морския Ал Капоне е 37-годишния бургазлия Георги Илиев, който пропя срещу някогашния си шеф.

Свидетел №1 срещу Митьо Очите е бил подложен на тежка психологическа атака, след като е бил тайно освободен от бургаския арест на 14 март, дни преди Специализираната прокуратура да внесе в съда обвинителния акт срещу бандата на Желязков. На мобилния телефон на Георги Илиев постъпили серия от обаждания от румънски, английски и сръбски телефонни номера, както и съобщения, на които неиндетифицирани засега лица пращали снимки с точната локация на жилищния му блок, свалена от „Гугъл мапс“ и заплашвали, че ще го гръмнат.

Основният свидетел срещу Очите - Георги Илиев, при задържането си

Заради заплахите пропелият срещу мафиотския бос поискал да оттегли показанията си даже под угрозата да му бъде повдигнато обвинение за лъжесвидетелстване. Все пак криминалистите са успели да разубедят Георги Илиев да се оттегли от процеса, като са го поставили под постоянна полицейска охрана.

На 18 март привечер свидетелят е бил изведен от ченгета от апартамента си на улица „Вардар“ в Бургас от съображения за неговата сигурност. Според неофициална информация, заплашваният е настанен в тайна квартира в София, където ще остане за неопределено време.

Възможно е на по-късен етап 37-годишния мъж да получи нова самоличност, за да се гарантира сигурносттта му.

Самоличността на защитения свидетел Георги Илиев бе разкрита от самия Митьо Очите още преди обвинителния акт срещу него да бъде внесен в Специализирания съд. Дни след като Морския Ал Капоне бе екстрадиран от Турция, за да отговаря за поръчителство на палежи, рекет над бизнесмени и търговия с дрога по Южното Черноморие, той обяви, че прокуратурата е вербувала подсъдим за наркотици срещу обещанието да „смачка“ делото му. Факт е, че Георги Илиев бе арестуван на 7 септември 2018 г. при акция на ГДБОП срещу наркоразпространението в Бургас, като тогава антимафиотите откриха в дома му газово оръжие, ножове и палки, както и парична сума в размер на 15 490 лв. Ден след полицейската акция настоящия свидетел №1 срещу Митьо Очите се сдоби с обвинение за лидер на 12-членна престъпна банда, търгуваща с кокаин, хашиш, марихуана и амфетамин. Установено е, че участниците са прибягвали до използването на насилствени методи - заплахи и побои, при осъществяване на престъпната си дейност, съобщиха тогава от полицията.

При задържането на Георги Илиев и наркобандата му през септември 2018 г. ченгетата в Бургас откриха огромно количество дрога, оръжия и пари

Каква ще бъде съдбата на делото срещу Георги Илиев и бандата му за търговия с наркотици, предстои да се разбере. Мнозина пророкуват, че свидетелят срещу Димитър Желязков ще получи възможно най-ниската присъда, тъй като е дал конкретни показания за наркобизнеса и рекетьорските изстъпления на Митьо Очите и бандата му. Въпреки че Димитър Желязков отрича основния свидетел някога да е работил за него, в бургаския ъндърграунд от години се знае, че групата на Георги Илиев пласира дрога с протекциите на Митьо Очите.

Митьо Очите е обвинен за 10 тежки престъпления и рискува присъда от 15 години затвор като тартор на мафиотска банда

Поставянето под охрана на заплашвания свидетел Георги Илиев бе предшествана от полицейски мерки за сигурността на прокурорите от Специализираната прокуратура Калин Близнаков и Георги Банков. Магистратите са пазени от МВР заради постъпила в службите оперативна информация, че Митьо Очите може да предприеме репресивни мерки срещу тях.