Свиленски : Главчев не е от ГЕРБ , колкото аз не съм от БСП

Червеният депутат се надява на повече избиратели на следващите избори

Новини
17:55 - 30 Март 2024
2966
Свиленски: Главчев не е от ГЕРБ, колкото аз не съм от БСП

Едва ли Димитър Главчев е единственият, който се е съгласил да стане служебен министър-председател, това не може да се приеме за меродавна теза. Това коментира зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски по НОВА.

Той припомни, че преди няколко дни зам.-омбудсманът подаде неочаквана оставка. „Зададохме въпрос какво налага? Не получихме отговор”, коментира Свиленски.

По думите му от БСП не били изненадани от кандидатурата на Димитър Главчев.

„Знаехме, че служебен кабинет, направен по тази Конституция, ще бъде предложен и написан от ГЕРБ. След като ПП „изпраха” Борисов и го върнаха „на бял кон”, днес българският президент го бетонира в изпълнителната власт, като му даде възможността да подреди следващия служебен кабинет. Нали не очаквате президентът да каже, че очаква партиен кабинет”, коментира Свиленски.

„Не знаем какво се е случило на консултациите. Но получаваме Главчев”, добави той.          

Георги Свиленски отново подчерта, че БСП не са искали промените в Конституцията.

„Главчев е ярка политическа фигура. Все едно да кажете, че аз не съм от БСП. Той беше председател на НС от ГЕРБ. И той беше председателят на НС, който изгони председателя на опозицията от зала”, заяви Свиленски.

Той коментира и изразеното намерение днес от Димитър Главчев да предложи експерти в кабинета и да представи списъка си с министри на всички формации в Народното събрание.

„В служебен кабинет политическите партии не трябва да се наместват, не трябва да предлагат експерти, нито партийни представители. Ако бъде сформиран наистина независим кабинет, трябва да проведат единствено честни избори. Затова политическите партии нямат никаква работа нито с г-н Главчев, нито с министрите”, коментира той и допълни, че не вижда смисъл да ходи на представяне на министрите.  

„Призоваваме всички партии да се мобилизират и да следят честността на вота на тези избори. С такъв тип кабинет и министър-председател не ни гарантират с нищо честността на вота”, заяви Свиленски.

По отношение на изборите, той заяви, че се надява БСП да качи със 150 000 гласа.