Свиленски: Никога не съм бил спряган за министър от Борисов

Лидерът на ГЕРБ излъга и нас, и ИТН, обясни острието на БСП

Новини
17:52 - 15 Юни 2023
1833
Свиленски: Никога не съм бил спряган за министър от Борисов

Цяла България и цяла Европа говори за "Барселонагейт", а ние депутатите в парламента не сме разбрали, че има Барселонагейт". Това заяви в предаването "лице в лице" по БТВ Георги Свиленски от БСП.

"Никога не съм бил спряган за министър от Бойко Борисов, но бях на всички разговори с него. Никога не сме говорили с Борисов нито за министерства, нито за имена. Говорили сме за две неща - четири процента дефицит, социална политика и да не се изпраща оръжие за Украйна. Това ни гарантира на нас и след един час на разговорите с ИТН обеща съвсем други неща, типично в негов стил. Излъга или нас, или тях, а в крайна сметка и двете партии.

Нито аз съм щял да бъда министър, нито колегите след това, с които говори. Това е защитна реакция на Борисов да измести прожекторите от имунитета му. Нито е говорено с мен, нито с партията, нито с изпълнтиелното бюро, нито с никой, че ще ставам министър", категоричен бе той.

"С три процента дефицит няма как този бюджет да е социален, няма как да бъдат платени социалните плащания. Между другото днес учениците от втори до четвърти клас останаха без подкрепата си за първия учебен ден. На първо гласуване беше подкрепена и от ГЕРБ, и от ПП, и от всички, за да покажат колко са социални, а днес се отметнаха и в закона удължителния за бюджета размерът на тази подкрепа вече липсва. Тоест, уважаеми български ученици, това, което БСП ви гарантира в предишния бюджет, вече го няма.

Някакви теории могат да бъдат приложени за бензина, за някакъв лукс, но за училището, за образователната система... Същото е все едно да кажете, че детето на богати родители не трябва да ходи в държавна болница, защото може да си позволи частна. Защо посягат на 300-те лева на децата? На богатите, които получават 10 000 лева, които могат да си позволят часто училище, трябва ли за да забранят на децата им да ходят в държавно училище", ядоса се Свиленски.