Свиленски получи третия мандат от Радев (НА ЖИВО)

БСП показа, че може да работи с политическите опоненти, заяви президентът

Новини
17:03 - 18 Юли 2022
4320
Свиленски получи третия мандат от Радев (НА ЖИВО)

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на кабинет на БСП, както заяви по-рано. Важният документ получи шефът на ПГ на социалистите Георги Свиленски. Процедурата приключи за няколко минути. Няма задължителен срок, в който след водоразделната процедура да е нужно да бъде спазен, но в срок от една седмица социалистите трябва да назоват проекто-премиер.

БСП показа, че можете да съжителствате и да работите в консенсус с политически опоненти. Вярвам, че ценноценностите мир, свобода, толерантност трябва да са ценности на всички, заяви държавният глава.   

Искам да ви уверя, че ще съставим редовен кабинет, който да работи за благоденствието на българския народ. Надявам се на отговорността на всички политически групи, за да осигурим нужната подкрепа, заяви Георги Свиленски.

Още преди да се знае при кого ще отиде водоразделния мандат, Нинова обясни, че според нея, премиерът на евентуалния бъдещ кабинет трябва да е от ПП.

Нямаме още име на премиер, заяви след срещата Нинова. Ще подходим разумно и диалогично, с цел да гарантираме сигурност на гражданите. Трябва да намерим сили да говорим всички за политики, заяви Нинова. Още утре започват разговорите за съставяне на кабинет, като БСП ще се срещнат с "Продължаваме промяната". 

С ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" няма да говорим. Четиримата ни министри са получили доверието на БСП, обясни Нинова. 

Предстои разговор за квотата на министерствата обясни Нинова. Досега с ДБ работехме добре, намирахме разумни решения, които са ни разделяли идеологически, но винаги намирахме решения, не мисля, че най-голямата трудност ще са ни ДБ. По-скоро да се намери сечението между „Продължаваме промяната” и ИТН, заяви соцлидерката.  

Искането ни бе Кирил Петков да не е премиер, той прие това и заслужава уважение, припомни Нинова. 

Снимки: Агнес Методиева