Свиленски: Предлагаме Асен Василев за премиер, ако програмата се приеме

Няма никакво забавяне на мандата, обясни председателят на парламентарната група на БСП

Новини
09:45 - 27 Юли 2022
2879
Свиленски: Предлагаме Асен Василев за премиер, ако програмата се приеме

Няма никакво забавяне на мандата, няма нарушаване на Конституцията. Мандатът ни беше връчен преди 8 дни. Ние сме в тесния срок, който е 7+7 дни. В рамките на тези 14 дни ще посочим премиер и кабинет.

Това заяви председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия. 

Още от втория ден започнаха да ни питат кога ще върнем мандата.

Ние ще положим усилия да съставим кабинет и да не тласнем България към избори.

След като стана ясно защо беше свалено правителството и разделителната линия е борбата с корупцията. И след като стана ясно защо "Има такъв народ" дадоха назад, когато влезе законът за КПКОНПИ и Бойко Рашков беше предложен за шеф на комисията, нас ни мотивира да съставим тази програма. В програмата са включени предложения на колегите от "Има такъв народ". Предложихме тази програма, за да видим има ли 121 народни представители, които да работят по тази програма.

Ако програмата бъде приета ще предложим Асен Василев за премиер и той ще състави кабинет, отбеляза Свиленски. 

Тази програма ще бъде гласувана в четвъртък. Ако бъде подкрепена, в петък ще върнем мандата на президента изпълнен. Ако не бъде приета, ще го върнем неизпълнен. Тогава президентът ще прецени кога да разпусне парламента и да насрочи избори, допълни депутатът от БСП. 

По думите му максималният срок за избор на шеф на КЕВР е 12 август. 

Оптимист съм по отношение на програмата. Това не е предложение за кабинет за 6 месеца. Това е програма с такъв хоризонт. След това се отчита какво се е направило и правим нова програма, с която България да продължи напред. Декември продължаваме по същия начин, ако това нещо бъде прието, посочи още Свиленски.