Свлачище плаши да погълне манастир

Правителството отпусна 600 000 лв. за укрепване на терена в подножието на Царевец

Новини
12:47 - 25 Април 2019
1153
Свлачище плаши да погълне манастир

600 000 лева отпусна правителството за укрепване на свлачището в района на средновековния манастир „Великата лавра“, намиращ се в подножието на крепостта Царевец, съобщиха от Община Велико Търново.

Укрепването на терена трябваше да започне през есента.

Близо 160 метра е дължината на зоната, в която са планирани укрепителни мероприятия. Целта е да бъдат обхванати както участъкът на срутването, така и съседните части, за да бъдат избегнати рисковете от други свличания.

Свличането на земна маса е в резултат от интензивните валежи от сняг и дъжд през пролетта на миналата година. Още тогава кметът на Велико Търново Даниел Панов възложи геоложки сондажни дейности и спешно изготвяне на проект за укрепване на земната маса. 

Одобрен е още и проектът за възстановяване на църквата „Св. Архангел Михаил“ в кв. „Чолаковци“.

Ще бъде възстановен и засегнатият участък от улица „Св. Климент Охридски“ във Велико Търново, която е част от пътя между старопрестолния град, Арбанаси и Горна Оряховица.

Кабинетът одобри и няколко инфраструктурни проекта на общината, касаещи четвъртокласната пътна мрежа. Отпуснати са средства са ремонти на следните отсечки: на пътя към с. Леденик – от разклона на изхода на Велико Търново в посока София, покрай депото за строителни отпадъци до центъра на селото; на участъка от края на Западна индустриална зона до новия мост над р. Янтра, част от шосето между старопрестолния град и с. Шемшево; на компрометираните части от пътя след с. Ресен към селата Паскалевец и Дъскот. С ремонтните дейности ще съществено ще бъде подобрено експлоатационното състояние на гореописаните пътища.

Общото финансиране на всички одобрени проекти на Община Велико Търново е 2,1 милиона лева. В това число влизат и трансфери за осигуряване на пълния обем от средства, необходими за основните ремонти на старинния каменен мост в Дебелец и на мостовото съоръжение по участъка от четвъртокласния път между Велико Търново и жп гарата в съседното градче.