Свлачище срути магистрала в Швеция (ВИДЕО)

като по чуди няма жертви, само пропаднали в пункнатитните автомобили

Новини
17:30 - 23 Септември 2023
3193
Свлачище срути магистрала в Швеция (ВИДЕО)

Голям участък от магистрала в Югозападна Швеция рухна снощи. Трима души са леко пострадали и са откарани в болница, съобщи шведската полиция.

Причината е внезапно възникнало свлачище, което на практика е унищожило част от магистралата, свързваща втория по големина шведски град Гьотеборг и норвежката столица Осло. Рухването е станало в района на градчето Стенунгсунд, намиращо се на 50 км от Гьотеборг - на западното шведско крайбрежие.

"Най-пострадалите части в района на свлачището са с размери 150 на 100 м. Общо свлеклите се земни маси са засегнали район с площ 700 на 200 метра", уточнява Гьотеборската спасителна служба.

Засегната е гориста местност, както и бизнес район с намираща се там бензиностанция, а също и заведение за бързо хранене. Пожарникари и хеликоптери са помогнали на неуточнен брой хора да напуснат автомобилите си, оказали се в зоната на свлачището.

Няколко леки коли и камион са пропаднали в дупки и пукнатини, причинени от свличането на земните маси, съобщи шведската агенция ТТ. Говорител на аварийно-спасителните служби заяви пред обществената телевизия, че всички хора, оказали се блокирани в автомобилите си, са били извадени от тях.

Полицията съобщи на сайта си, че е започнато разследване, което ще установява дали свлачището не е причинено от дейности на намираща се наделеч строителна площадка.

"Засега не е ясно дали има причинно-следствена връзка между взривни или други дейности на строителната площадка и свлачището", заявиха органите на реда.

Аварийно-спасителните служби посочиха, че специално обучени служители и следови кучета ще претърсят района и добавиха, че не са изключени и нови свлачища.
 

NEW: Landslide injures 3 people, cuts off buildings and roads in western Sweden

Several vehicles also went into a hole that appeared on the road after a landslide in Stenungsund last night.

Explosions were heard at a nearby construction site before the collapse and police are… pic.twitter.com/h8cI9hDOOQ

— Peacemaker (@peacemaket71) September 23, 2023 ">

">