СЗО: Епидемията от коронавирус в Беларус се разраства бързо

Днес бяха отчетени 2226 случая на инфекция и 23 смъртни случая

Новини
20:51 - 11 Април 2020
4761
СЗО: Епидемията от коронавирус в Беларус се разраства бързо

Световната здравна организация предупреди Беларус, че епидемията от коронавирус се "бързо се разраства", което е знак, че мекият подход на страната за ограничаване на разпространението на вируса не работи, съобщи Франс прес.

По време на мисия в страната с население 9.5 милиона души, една от малкото в Европа без задължителни мерки и блокади, д-р Патрик О'Конър от европейския офис на СЗО заяви, че има "доказателства за бързо увеличаване на случаите" в Беларус.

“Броят на случаите се удвоява за всеки два до три дни, което показва началото на предаване в общността“, каза той по време на пресконференция в Минск, предупреждавайки, че ситуацията “налага нови мерки“.

Беларус в събота отчете 2226 случая на инфекция и 23 смъртни случая. Министърът на здравеопазването в страната каза, че стотици от тези случаи на заразени са здравни работници.

"Лабораторните тестове потвърждават, че 301 здравни работници са били заразени", заяви министър Владимир Караник на съвместната конференция.

О'Конър каза, че Беларус "не се е съсредоточил" върху предотвратяването на свързаното със здравеопазването предаване, макар че похвали усилията за възстановяване на индустрията в частния сектор за вътрешно производство на защитни средства за медици. Той каза, че СЗО препоръчва засилени "мерки за изолация", особено отлагане на масови събирания и спортни събития.

Беларус привлече вниманието, като продължи да организира футболни мачове - единствената страна в Европа, която го прави. Министър Караник каза в събота, че не зависи от здравното министерство да спре първенството.

Президентът Александър Лукашенко преди това даде приоритет на икономиката пред карантината, заявявайки, че страната не може да си позволи такава блокада.