СЗО обяви: Европа вече е център на пандемията с коронавируса

Който подценява COVID-19, прави "смъртоносна грешка"

Новини
18:55 - 13 Март 2020
3195
СЗО обяви: Европа вече е център на пандемията с коронавируса

Броят на починалите от пандемията с новия коронавирус вече премина 5000 души, а Европа се превърна в център на заразата. Това обяви ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус, цитиран от световните осведомителни агенции.

Той каза, че броят на починалите е преминал "трагичния крайъгълен камък". По думите му Европа има повече заразени и починали, отколкото в целия останал свят освен Китай.

Гебрейесус предупреди правителствата по света, че са необходими редица мерки за справяне с болестта. Той настоя, че всяка страна, която смята, че не може да стане жертва на голяма зараза от новия коранавирус COVID-19, прави "смъртоносна грешка".

Ръководителят на СЗО обявиха, че СЗО са стартирали план за реагиране на солидарност за коронавируса, за да даде възможност на хората и организациите да допринасят към усилията за контрол на болестта.

Набраните средства ще бъдат използвани за координиране на отговора за справяне с кризата, както и за закупуване на маски, ръкавици, предпазни костюми, очила и други основни материали. Те също така ще бъдат инвестирани в изследвания и разработки.

От своя страна д-р Майк Райън от СЗО каза, че има голяма разлика във финансирането на потенциалните ваксини срещу вируса.