СЗО още се чуди за произхода на коронавируса

Въпросът стана актуален след твърдения на Министерството на енергетиката на САЩ, че произходът му е от китайска лаборатория

Новини
13:14 - 04 Март 2023
2217
СЗО още се чуди за произхода на коронавируса

Световната здравна организация все още работи за уточняване как е започнала пандемията от COVID-19 през 2019-а. От агенцията на ООН отрекоха да са се отказали от разследването и такива твърдения правели недобросъвестни политици, предва НОВА.

Въпросът с произхода на коронавируса стана актуален, след изненадващ доклад на Министерството на енергетиката на Съединените щати. Според американски медии, министерството подозира, че лаборатория в град Ухан е изпуснала вируса. Официално, американското разузнаване обяви по-рано, че вероятно става дума за естествена мутация на животински вирус. Посланикът на Съединените щати в Пекин заяви, че Китай трябва да бъде"по-честен за произхода на COVID-19 ".

"Работата продължава. Изследваме както хора, така и животни. Разглеждаме научни трудове за взаимодействието между тях. Но също така търсим данни за нарушаването на сигурността от лабораториите, които работят с коронавируси. Особено където бяха засечени първите случаи, в Ухан, Китай и на други места", заяви  Мария ван Керкхов, водещ експерт на СЗО по COVID-19.