СЗО решава дали да обяви маймунската шарка за извънредна здравна ситуация

Това би дало на заразата същия статут като пандемията от COVID-19 и продължаващите усилия за ликвидиране на полиомиелита

Новини
20:22 - 23 Юни 2022
2983
СЗО решава дали да обяви маймунската шарка за извънредна здравна ситуация

Световната здравна организация (СЗО) провежда заседание на комисията си по извънредните ситуации днес, на която ще се реши дали има основание разпространяването на заразата с маймунска шарка да бъде обявено за световна извънредна ситуация.

Но някои експерти казаха, че решението на СЗО да се задейства чак след като болестта засегна Запада би могло да затвърди гротескните неравенства, появили се между богатите и бедните страни по време на пандемията от коронавируса.

Ако маймунската шарка бъде обявена за извънредна здравна ситуация в целия свят, това ще означава, че здравната агенция на ООН смята разпространяването на заразата за "извънредно събитие", има риск болестта да се разпространи през още повече държавни граници и вероятно трябва да бъде даден отговор на световно ниво. Това би дало на маймунската шарка същия статут като пандемията от COVID-19 и продължаващите усилия за ликвидиране на полиомиелита.

СЗО каза, че не очаква да обяви резултатите от заседанието на комисията преди утрешния ден. Много учени се съмняват дали решението на комисията  би помогнало за ограничаване на епидемията, тъй като развитите страни, в които се съобщава за най-много случаи, вече вземат бързи мерки за спиране на заболяването.

Миналата седмица генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус описа епидемията от маймунска шарка, наскоро идентифицирана в повече от 40 страни, повечето от които в Европа, като "необичайна и предизвикваща опасения".

Маймунската шарка от десетилетия заразява хора в Централна и Западна Африка, където вариант на заболяването убива до 10 на сто от заразените хора. Засега не се съобщава за жертви на епидемията извън Африка.

По-рано днес стана ясно, че вече има и двама българи, диагностицирани с болестта. Те са двама мъже на възраст 41 и 44 г. Смята се, че са се заразили по време на пътуване в Европа. Предполага се, че лицата са имали сексуални контакти с лица от своя пол.