СЗО с най-мрачната прогноза: Коронавирусът може и никога да не си отиде!

Новини
18:23 - 14 Май 2020
4748
СЗО с най-мрачната прогноза: Коронавирусът може и никога да не си отиде!

Разпространението на коронавируса може никога да не бъде елиминирано и е възможно той да стане един от вирусите, които убиват хиляди хора по света всяка година. "Трябва да сме готови и на този вариант, който, за съжаление, е напълно реалистичен". Това заяви днес д-р Майк Райън, директор на програмата за извънредни ситуации в Световната здравна организация.

Специалистите в СЗО смятат, че на човечеството ще са нужни поне пет години, за да постигне пълен контрол над коронавируса. Като цяло, ситуацията ще е сходна с появата на ХИВ (HIV) – вирусът, който причинява заболяването СПИН – учените могат да открият методи за лечение, но вирусът да не изчезне.

Д-р Майк Райън от СЗО предупреди днес, че е възможно Ковид-19 да остане завинаги, по подобие на ХИВ-вируса

"Този вирус може да стане още един епидемичен вирус в нашите общества и може никога да не си отиде. ХИВ не си отиде, въпреки че се борим с разпространението му вече няколко десетилетия", отбеляза Райън на пресконференция в Женева. "Не сравнявам двете болести, но мисля, че е важно да бъдем реалисти. Не мисля, че някой може да предскаже кога и дали тази болест ще изчезне", добави той.

Към момента в света са регистрирани над 4,3 милиона случаи на коронавирус, по данни на университета "Джон Хопкинс". Многобройни екипи от водещи учени в цял свят се опитват да разработят жизнеспособна ваксина срещу вируса, а правителства, големи корпорации и филантропи финансират щедро тези усилия. "Може и да имаме шанс да се избавим от вируса, но тази ваксина трябва да бъде достъпна, трябва да бъде високоефективна, тя трябва да бъде достъпна за всеки и ние трябва да я използваме", каза още д-р Райън.

Епидемиологът по инфекциозни болести в СЗО Мария ван Керхове обаче се изказа в оптимистичен дух. "Траекторията на тази епидемия е в нашите ръце. Глобалната общност се обедини и работи солидарно. Виждаме страни, които наистина постигнаха контрол над този вирус. Виждаме страни, които използват мерките на общественото здравеопазване", каза тя.

Европейската агенция по лекарствените средства заяви, че по най-оптимистични прогнози, ваксина срещу новия коронавирус ще се появи след около година. Шефът на агенцията Марко Кавалери заяви, че се отнася скептично към изявленията, че разработките ще приключат още към септември. Според нея това ще стане най-рано през лятото и дори есента на идната година.