СЗО: Жертвите от Covid-19 могат да достигнат 2 милиона преди масова ваксинация

Броят на потвърдените инфекции надхвърля 32,5 милиона в световен мащаб

Новини
21:17 - 25 Септември 2020
3725
СЗО: Жертвите от Covid-19 могат да достигнат 2 милиона преди масова ваксинация

Броят на смъртните случаи от коронавирус може да се удвои до 2 милиона по целия свят, преди да бъде създадена и широко разпространена ефективна ваксина срещу Covid-19, заяви в петък изпълнителният директор на Световната здравна организация (СЗО) Майк Райън, цитиран от Ройтерс.

"Ако не предприеме съгласувани действие, бройката за която говорите - 2 милиона смъртни случая, причинени от Covid-19 - е не само мислима, но и за съжаление много вероятна“, заяви Райън на брифинга за пресата на СЗО.

Броят на загиналите от вируса в световен мащаб вече е близо 990 000, докато броят на потвърдените инфекции надхвърля 32,5 милиона в световен мащаб.

Майк Райън каза също така, че младите хора не трябва да бъдат обвинявани за неотдавнашното нарастване на броя на инфекциите, въпреки засилващите се опасения, че младежите допринасят за разпространението на коронавируса, след бяха облекчени ограниченията и блокадите по целия свят.

СЗО продължава разговорите с Китай за евентуалното му участие в схемата за финансиране COVAX, предназначена да гарантира бърз и справедлив достъп в световен мащаб до ваксината срещу Covid-19, седмица след изтичането на крайния срок за участие.

"Обсъждаме с Китай ролята, която те могат да играят, докато вървим напред", каза Брус Ейлърд, старши съветник на СЗО и ръководител на програмата ACT-Accelerator за подкрепа на ваксини, лечения и диагностика срещу Covid-19.

Разговорите с Китай включват и обсъждане на възможността втората по големина икономика в света да доставя евентуална ваксина по тази схема, каза той.